100% Laagste Prijsgarantie Gratis Transport Boven 2.000 Binnen 5 Werkdagen Geleverd
Hulp nodig? 085 - 401 23 60
Op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur

  • Inmiddels hebben wij al tienduizenden klanten geholpen bij hun eigen project
  • Al meer dan 2.800 reviews ontvangen met een gemiddelde score van 9.1
  •  Al meer dan 10.000 stuks Bouwstaalmatten verkocht voor het maken van een fundering

Laatste update: 13 maart 2024, Bron: Constructieshop.nl

Wanneer heb ik een fundering nodig?

Voor welke klussen heb ik allemaal een fundering nodig? Hieronder staan er een aantal opgesomd:

Wat voor soort fundering je daarvoor nodig hebt verschilt erg per bouwproject, grootte en waar je het wilt bouwen. Wanneer je deze dingen weet, kun je gaan bepalen welke soort fundering het wordt.


Wat heb je nog meer nodig?

Voor het maken van een fundering heb je verschillende materialen nodig. In onze webshop kun je al deze materialen vinden. Wij bieden de laagste prijsgarantie, zodat het voor meer mensen mogelijk wordt om het zelf te doen.


Kosten fundering maken

Het is erg lastig om een gemiddelde prijs te bepalen voor een fundering. Het verschilt namelijk erg per project welke fundering er nodig is en hoe groot de fundering moet worden. Heel grof genomen liggen de prijzen voor een fundering tussen de €1.000,- en €30.000,-. Wanneer je de fundering zelf gaat leggen, hoef je in principe alleen de kosten voor het materiaal te rekenen en eventuele uitbestedingen van een aantal werkzaamheden zoals het uitgraven etc.

Fundering maken

Een uitbouw, nieuwe garage, berging of een tuinhuis, voor al deze bouwwerken is een fundering noodzakelijk. De fundering zorgt er namelijk voor dat de krachten die het bouwwerk op de grond uitoefent, kunnen worden opgevangen. Zo voorkom je verzakking, maar ook scheuren en het scheef trekken van het bouwwerk.

Fundering maken voor kleinschalige projecten. Denk hierbij aan een garage, schuur of een uitbouw. Maar ook heb je een fundering nodig voor een tiny house, serre aanbouw, luxe blokhut of berging. Een constructie maken begint altijd met het grondwerk en het bouwen van een goede fundering. Bepaal goed welk type fundament (steen, beton, hout of staal) goed bij je nieuwbouw plannen past.

Een fundering kan je namelijk op diverse manieren maken. Zoals een fundering op palen, op staal of een strokenfundering. Brok Bouwmaterialen legt de verschillende fundaties uit, waarbij je bouwmaterialen goedkoop bij ons inkoopt. Door zelf de bouwmaterialen online in de webshop te bestellen bespaar je zo’n 30 tot 40% op de kosten.

VERSCHILLENDE SOORTEN

Soorten fundering

Er zijn drie typen funderingen die je kan gebruiken voor relatief kleine projecten, zoals een garage, serre aanbouw, blokhut of schuur.

  1. Strokenfundering
  2. Fundering op palen
  3. Fundering op staal


De omstandigheden die bepalen welk soort fundering je bouwt zijn:

  • De verticale belasting: opbouw van hout, steen of beton
  • De windbelasting: een klein houten schuurtje waait eerder weg dan dat deze verzakt
  • Grondslag ter plaatse: deze bepaalt of je de grond als bekisting kan gebruiken
  • Diepte van de vaste grondslag: dit wordt ook wel ‘de vaste grond’ genoemd
  • Draagkracht van de grond: de belasting bepaalt de aanlegbreedte
  • Deels je persoonlijke voorkeur: fundering op staal, stroken of palen

Ondergrond is bepalend voor funderingstype

De ondergrond bepaalt het type fundering dat je kiest. Er zit namelijk verschil in zand- en kleigrond. Zand is korrelig en glijdt eenvoudig tussen je vingers door wanneer je dit oppakt. Kleigrond daarentegen is compacter.

Het belangrijkste verschil tussen een klei- of zandgrond voor een fundering maken zit in de capaciteit om het water vast te houden. Klei heeft de eigenschap om water goed vast te houden, maar verliest daardoor zijn sterkte en stijfheid. Zand daarentegen heeft deze eigenschap niet en wordt juist sterker als het in aanraking komt met water.

Wanneer een ondergrond water vasthoudt, is deze niet geschikt voor een fundering. Met andere woorden, je moet altijd funderen op een zandlaag. Hiermee voorkom je dat de fundering doorzakt tijdens vochttoetreding in de bodem. Deze toetreding kan bijvoorbeeld ontstaan bij een hevige regenval of wanneer het grondwaterpeil stijgt.

1. Strokenfundering

De strokenfundering heeft zijn naam te danken aan het feit dat er onder elke dragende wand/muur van bijvoorbeeld de garage of serre-uitbouw omringende betonnen stroken zijn geplaatst. Het grondvlak van de garage is niet te betonnen. In plaats daarvan kan het bijvoorbeeld geplaveid worden (samengestelde stenen bestrating), zodat er vocht tussen de voegen in de vloer wegsijpelt en het risico van waterverzadiging verminderd.

De strokenfundering is ook ideaal voor garages die op een steile helling gebouwd moeten worden. Het draagt goed de last en beschermt de constructie ook tegen beschadigingen zoals scheuren in de muren. Strokenfundering wordt veel toegepast bij de bouw van een serre, garage of groot tuinhuis.

Hoe plaats je een strokenfundering?
  1. Voor een strokenfundering wordt eerste de buitenafmeting van het grondvlak gemarkeerd met behulp van metselsnoeren.
  2. Graaf vervolgens de sleuven voor de omliggende fundering strips uit. Deze moeten 80 centimeter diep zijn (vorstvrije fundering). De breedte van de sleuven is afhankelijk van de grootte van het bouwwerk. Tip van ons: gebruik een kleine graafmachine om de sleuven uit te graven. Dit bespaart je veel tijd en mankracht.
  3. Vul de sleuven met een laagje grind en verdicht de grindlaag. Hier bovenop wordt een PE-folie geplaatst. Een stalen mat wordt bovenop gelegd om de fundering te versterken.
  4. Afhankelijk van de toestand van de grond onder de vloer kan het nodig zijn om de sleuven te vormen. Hiervoor gebruik je geschikte bekistingsplaten of bekistingspanelen (bekistingsbord).
  5. De laatste stap is het storten van beton. Om het cement te verdichten, gebruik je een zogenaamde trilplaat.

Bij het bouwen van bijvoorbeeld een garage of tuinhuis op een helling heb je twee opties voor een strokenfundering. Je kan de constructie ofwel in de helling inbouwen (helling fundering) of je bouwt de garage of tuinhuis op palen (fundering op palen).


2. Fundering op palen

Een fundering op palen wordt toegepast wanneer de grond vlakbij de oppervlakte niet voldoende draagkrachtig is om een stalen fundering te gebruiken. Funderen op palen is verstandig als je huis is gebouwd op een klei- of veenbodem. Bij deze bodems heb je te maken met inklinking. Dit kan voor verzakking zorgen. De palen zorgen ervoor dat de ondergrond stevig genoeg is om een aanbouw te dragen. Ook wordt een fundering op palen gebruikt voor een constructie die op een helling ligt.

Funderen op palen is duurder dan funderen op staal, omdat het plaatsen van de palen extra werk is. Als alternatief van fundering op palen worden er damwanden gebruikt. Deze fundering werkt via hetzelfde principe als op palen, maar pakken een breder stuk bodemlaag. Bovendien hebben damwanden het voordeel dat er ondergronds meer overblijft om bijvoorbeeld een kelder te bouwen.


3. Fundering op staal

Men denkt vaak dat een fundering op staal gemaakt is van het materiaal staal. Dit is echter niet het geval. De term ‘op staal’ komt uit het oudhollands en betekent in de moderne taal ‘de beschikbare ondergrond’. Vanuit technisch oogpunt betekent een fundering op staal, het afdragen van de belasting uit de bovenbouw via een plat funderingselement.

De term fundering op staal komt van het feit dat de ondergrond waarop de fundering rust zo ‘hard als staal’ is. Het betreft hier een ondergrond van zand dat zo dicht op elkaar geperst is dat het de eigenschappen van beton heeft en daarom ook de ‘vaste grond’ wordt genoemd. Deze vaste grond kan enkele (tientallen) centimeters diep liggen. De ondergrond is dan uitermate geschikt voor een fundering op staal.

Een fundering op staal wordt meestal gebruikt voor lichtere gebouwen of aanbouwen, waarbij de draagkracht van de grond goed te noemen is. Bij fundering op staal wordt vaak een sleuf gevuld met (gewapend) beton. De bewapening zorg vervolgens voor extra sterkte. Dit is bijvoorbeeld noodzakelijk bij zwaardere aanbouwen.

Een fundering op staal kan alleen geplaatst worden wanneer er een zandgrond op maximaal 3 meter van het grondoppervlak ligt.

Bekisting

Bij fundering maken op staal gebruik je een houten bekisting, zodat het beton niet wegloopt. In de houten bekisting ligt gewapend staal om het beton vervolgens stevig bij elkaar te houden en te versterken. Nadat het beton is uitgehard (dit duurt tenminste 24 uur) verwijder je de houten bekisting.

Fundering op staal via metselwerk

Fundering op staal middels metselwerk is eigenlijk een ouderwetse methode en neemt relatief veel tijd in beslag. Veel oudere huizen in Nederland zijn op zo’n fundering gebouwd. Het eerste, brede metselwerk wordt doorgaans gedaan met kalkzandstenen blokken, welke je bij Brok Bouwmaterialen online kan bestellen. Metsel altijd per twee lagen en laat de volgende twee lagen aan beide zijden met zeker een kwart verspringen ten opzichte van de laag eronder. Ook wel trapsgewijs metselen genoemd. Twee lagen onder het maaiveld (bovenkant van de grond) wordt overgegaan op het metselen met gevelstenen.

Fundering op staal met beton

Fundering op staal door middel van beton is de meest gebruikte fundering. Nadat de juiste diepte en breedte is afgegraven voor de betonnen fundering, begint het aftekenen en het maken van de bekisting. Na het bevestigen van de bekisting wordt een bouwfolie gelegd over de grond waarop het beton wordt gestort. Dit voorkomt weglekken van het beton in het zand. Weer afhankelijk van de draagkracht van de grond wordt vervolgens bewapend of onbewapend beton gestort. Kies bij twijfel altijd voor bewapend beton, dit is namelijk steviger. Dit kun je doen door staalmatten aan te brengen.

 

Benodigde bouwmaterialen

Brok Portland cement 25kg Spenner klasse CEM ll 42,5 N

Portland cement 25kg Spenner klasse CEM ll 42,5 N

{"id":111990680,"vid":225714200,"image":346157944,"brand":{"id":4052107,"image":0,"url":"brands\/brok","title":"Brok","count":517,"feat":true},"code":"8102","ean":"","sku":"8102","score":0,"price":{"price":7.99,"price_incl":7.99,"price_excl":6.6033,"price_old":0,"price_old_incl":0,"price_old_excl":0},"available":true,"unit":{"price":7.99,"unit":"Stuk"},"url":"portland-cement-25-kg-spenner-klasse-cem-l-42-5-n.html","title":"Portland cement 25kg Spenner klasse CEM ll 42,5 N","fulltitle":"Brok Portland cement 25kg Spenner klasse CEM ll 42,5 N","variant":"per zak","description":"Portland cement 25 kg Spenner klasse CEM ll 42,5 N bevat geen kalk en is zeer scherp geprijsd. Dit cement kan gebruikt worden voor het verwerken van betonblokken, kalkzandsteen en metselstenen. Een volle pallet bevat 56 zakken.","data_01":"1 \/\/ \/\/4,75"}
Op voorraad
7,99

per stuk Incl. btw

Brok Betonstaven Rond (lengte 300cm)

Betonstaven Rond (lengte 300cm)

{"id":112194634,"vid":226175024,"image":334370266,"brand":{"id":4052107,"image":0,"url":"brands\/brok","title":"Brok","count":517,"feat":true},"code":"706-6mm","ean":"","sku":"706-6mm","score":1,"price":{"price":1.75,"price_incl":1.75,"price_excl":1.4463,"price_old":0,"price_old_incl":0,"price_old_excl":0},"available":true,"unit":{"price":1.75,"unit":"Stuk"},"url":"betonstaven-rond.html","title":"Betonstaven Rond (lengte 300cm)","fulltitle":"Brok Betonstaven Rond (lengte 300cm)","variant":"Betonstaaf Rond dikte 6mm","description":"Deze betonstaven zijn rond en hebben een lengte van 300cm. Ze zorgen voor extra stevigheid in betonnen constructies en verankering. Ze zijn er in: 6mm, 8mm & 10mm en staan ook wel bekend als: betonijzer staaf, bouwstaal & betonwapening.","data_01":"1 \/\/ \/\/1,96"}
Op voorraad
1,75

per stuk Incl. btw

Brok Bouwstaalmatten Blank 6mm/Maaswijdte 150x150mm 300x200cm

Bouwstaalmatten Blank 6mm/Maaswijdte 150x150mm 300x200cm

{"id":111990629,"vid":225714140,"image":334369516,"brand":{"id":4052107,"image":0,"url":"brands\/brok","title":"Brok","count":517,"feat":true},"code":"714","ean":"","sku":"714","score":1,"price":{"price":38.49,"price_incl":38.49,"price_excl":31.8099,"price_old":0,"price_old_incl":0,"price_old_excl":0},"available":true,"unit":{"price":38.49,"unit":"Stuk"},"url":"bouwstaalmatten-blank-6mm-maaswijdte-150x150mm-250.html","title":"Bouwstaalmatten Blank 6mm\/Maaswijdte 150x150mm 300x200cm","fulltitle":"Brok Bouwstaalmatten Blank 6mm\/Maaswijdte 150x150mm 300x200cm","variant":"per stuk","description":"Bouwstaalmatten Blank 6mm worden verwerkt in funderingen en\/of betonnen vloeren om het beton te versterken. Deze bouwstaalmatten zijn van onbehandeld staal. Ze staan ook wel bekend onder namen als: betonijzer, betonnet, betonwapening & betongaas.","data_01":"\/\/ \/\/17,67"}
Op voorraad
38,49

per stuk Incl. btw

BK EPS 100 SE (Tempex) bouwplaten 2000x1200mm

EPS 100 SE (Tempex) bouwplaten 2000x1200mm

{"id":112323098,"vid":226366250,"image":369509924,"brand":{"id":4186080,"image":0,"url":"brands\/bk","title":"BK","count":60,"feat":true},"code":"600072","ean":"","sku":"600072","score":0,"price":{"price":22.16,"price_incl":22.16,"price_excl":18.314,"price_old":0,"price_old_incl":0,"price_old_excl":0},"available":true,"unit":{"price":22.16,"unit":"Stuk"},"url":"eps-100-se-tempex-bouwplaten-2000x1200mm.html","title":"EPS 100 SE (Tempex) bouwplaten 2000x1200mm","fulltitle":"BK EPS 100 SE (Tempex) bouwplaten 2000x1200mm","variant":"200x120x5cm (per 2,4m\u00b2)","description":"EPS 100 (tempex) bouwplaten zijn te gebruiken voor diverse doeleinden. De platen zijn uiterst geschikt als isolatie voor betonvloeren. Door het lichte gewicht is het gemakkelijk werken.","data_01":"\/\/ \/\/26,99"}
Op voorraad
22,16

per stuk Incl. btw

Brok Big-Bag Grind 4/16mm (1m³) 1500 kg

Big-Bag Grind 4/16mm (1m³) 1500 kg

{"id":111990974,"vid":225714505,"image":407026222,"brand":{"id":4052107,"image":0,"url":"brands\/brok","title":"Brok","count":517,"feat":true},"code":"4007","ean":"","sku":"4007","score":1,"price":{"price":115,"price_incl":115,"price_excl":95.0413,"price_old":0,"price_old_incl":0,"price_old_excl":0},"available":true,"unit":{"price":115,"unit":"Stuk"},"url":"big-bag-grind-16mm4.html","title":"Big-Bag Grind 4\/16mm (1m\u00b3) 1500 kg","fulltitle":"Brok Big-Bag Grind 4\/16mm (1m\u00b3) 1500 kg","variant":"per Big-Bag","description":"Een big-bag Grind bestaat uit grind van 4 tot 16 mm groot en is geschikt voor vele toepassingen, bijvoorbeeld voor het aanmaken van betonmortels. Een big bag bevat 1500kg.","data_01":"\/\/ \/\/67,36"}
Op voorraad
115,00

per stuk Incl. btw

Brok Cantillana Betonmortel 25kg

Cantillana Betonmortel 25kg

{"id":111990631,"vid":225714142,"image":452526199,"brand":{"id":4052107,"image":0,"url":"brands\/brok","title":"Brok","count":517,"feat":true},"code":"8104","ean":"","sku":"8104","score":0,"price":{"price":7.99,"price_incl":7.99,"price_excl":6.6033,"price_old":0,"price_old_incl":0,"price_old_excl":0},"available":true,"unit":{"price":7.99,"unit":"Stuk"},"url":"betonmortel-25-kg.html","title":"Cantillana Betonmortel 25kg","fulltitle":"Brok Cantillana Betonmortel 25kg","variant":"per zak","description":"Deze betonmortel is kant-en-klaar. Je hoeft slechts wat water toe te voegen en je kunt starten met de klus! Betonmortel kan gebruikt worden voor het storten van vloeren, funderingen, opritten, lateien, sierelementen of voor reparaties aan vloeren.","data_01":"\/\/ \/\/3,74"}
Op voorraad
7,99

per stuk Incl. btw

BENODIGDHEDEN

Wat heb je nodig bij het plaatsen van een fundering?

  • Om achteraf problemen te voorkomen, is het raadzaam om alles goed voor te bereiden, de te nemen stappen en benodigde materialen vooraf goed te bepalen.
  • De tweede stap is het maken van een plan, het berekenen van de fundering en vervolgens te bepalen wat je zelf wel of niet kan doen. Reken altijd alles nog eens goed na, want een rekenfout is snel gemaakt wat grote gevolgen kan hebben.
  • Om te graven heb je een schop of een kleine graafmachine nodig, geheel afhankelijk van de te maken fundering.
  • Het materiaal waarmee de bekisting wordt gemaakt kan bestaan uit hout, metaal, piepschuim.
  • Natuurlijk is er cement nodig en draadstaalmatten. Behalve bij stiropor (piepschuim) want daarvoor wordt een andere staalconstructie gebruikt.
  • Het is mogelijk dat er betonnen palen moeten worden aangeschaft.
  • Om de bekisting sterk te maken worden wapeningsstaven gebruikt. Dat zijn ijzeren staven die met behulp van ijzerdraad aan elkaar worden bevestigd. Dit is ook mogelijk om met behulp van bouwstaalmatten te doen.
  • Denk ook aan beschermende kleding. Zoals schoenen, een goede veiligheidsbril en werk handschoenen.
  • Zorg altijd voor een veilige en schone werkomgeving.

Zelf beton mengen of laten leveren?

Naast de keuze voor het soort fundering sta je voor de keuze hoe je het beton gaat storten. Dit kan op drie manieren:

  • Je laat een cementwagen voorrijden die de fundering volstort.
  • Kant- en klaar cement.
  • Zelf cement maken (cement, zand, grind en water).

Zelf mengen betekent niet dat je het beton uit cement, zand, grind en water altijd zelf moet mengen. Er zijn namelijk ook voorgemengde producten in zakken (kant-en-klaar beton), die alleen met schoon water hoeven te worden gemengd. De keuze zal afhangen van de grootte van de te bouwen fundering, de toegankelijkheid van de locatie voor de cementwagen, de beschikbare mankracht en tenslotte het budget.

Een fundering voor een tuinhuis laten volstorten middels een cementwagen is wellicht wat overdreven. Maar wanneer het een nieuwe vleugel aan het huis wordt, is dit mogelijk de beste oplossing. Kant- en klaar cement kan je goedkoop bij Brok Bouwmaterialen online bestellen. Evenals het losse cement, zand en grind.

 

Benodigde bouwmaterialen

KOSTEN

Kosten fundering

De kosten van een fundering is afhankelijk van welk soort fundering je kiest. Welke fundering je nodig hebt, is weer afhankelijk van het bouwwerk en de ondergrond. Een fundering voor een serre uitbouw heeft een sterkere fundering nodig, dan een fundering voor een luxe blokhut of tuinhuisje. De dikte van het fundament bepaalt grofweg ook de prijs. Een dikke fundering is duurder dan een eenvoudige dunne fundering. Je hebt immers meer bouwmaterialen nodig. Ook zit er een prijsverschil in bijvoorbeeld een fundering op palen of op staal.

Maar één ding is zeker bij de kosten van een fundering maken; wanneer je zelf de materialen bij Brok Bouwmaterialen koopt, ben je een stuk goedkoper uit dan wanneer je dit door een aannemer laat doen.


Tip: bouwmaterialen online kopen

Door de benodigde bouwmaterialen, zoals betonblokken en cement, zelf aan te schaffen kan je een hoop geld besparen. Je kan de materialen eenvoudig en online bestellen bij Brok Bouwmaterialen waardoor je tot 40% op de kosten van een fundering maken bespaart. Schakel je een aannemer in, dan profiteert je van de expertise van een vakman én kan je toch goedkoop een fundering bouwen door zelf de bouwmaterialen bij ons in te kopen.

Kies de beste materialen voor jouw fundering uit in onze online winkel. Wij hebben een groot aanbod aan cement, betonblokken, metselstenen en verwerkingsmaterialen. Heb je nog vragen over de manier van funderen? Onze productspecialisten helpen je graag op weg. 

VEELGESTELDE VRAGEN

Het is erg lastig om een gemiddelde prijs te bepalen voor een fundering. Het verschilt namelijk erg per project welke fundering er nodig is en hoe groot de fundering moet worden. Heel grof genomen liggen de prijzen voor een fundering tussen de €1.000,- en €30.000,-. Wanneer je de fundering zelf gaat leggen, hoef je in principe alleen de kosten voor het materiaal te rekenen en eventuele uitbestedingen van een aantal werkzaamheden zoals het uitgraven etc. 

Dat ligt eraan wat voor soort fundering er geplaatst wordt. Een fundering op staal zal rond de €225,- per m2 kunnen kosten de een fundering op palen ongeveer €1250,- per m2. Maar dit hangt natuurlijk af van de afmetingen en bouwmaterialen die gebruikt worden. De bouwmaterialen zijn uiteraard te verkrijgen bij Brok Bouwmaterialen.

Voor een fundering maken heb je doorgaans een funderingsberekening nodig. Een constructeur kan deze opstellen en zorgen dat je voldoet aan de regelgeving. Deze kan kijken hoeveel bouwmaterialen je nodig hebt zoals metselstenen, maar ook verwerkingsmateriaal als beton en zand.