100% Laagste Prijsgarantie Gratis Transport Boven 2.000 Binnen 5 Werkdagen Geleverd
Hulp nodig? 085 - 401 23 60
Op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur

Hoe kun je het best een wand metselen met kalkzandsteen stenen en blokken?

Hoe kun je het best een wand metselen met kalkzandsteen stenen en blokken?

Hieronder geven wij jou een stappenplan, de benodigde gereedschappen en een aantal tips voor het verwerken van kalkzandsteen metselproducten.
Heb je vragen? Stel ze dan gerust.

 • Inmiddels hebben wij al meer dan 15.000 klanten geholpen bij hun eigen project
 • Al meer dan 2.800 reviews ontvangen met een gemiddelde score van 9.1
 • Al bijna 1.000.000 kalkzandsteen blokken verkocht voor verschillende bouwprojecten

Gebruik kalkzandsteen metselstenen en metselblokken 

De kalkzandsteen metselstenen en metselblokken in ons assortiment zijn geschikt voor eenzijdig schoonwerk.

Kalkzandsteen is verkrijgbaar in verschillende formaten. Maar voor welk formaat moet je gaan? Wij hebben kalkzandsteenblokken in verschillende afmetingen en diktes, meer informatie vindt je op de klaspagina van kalkzandsteenblokken.  Het is belangrijk om na te gaan of de te metselen wand dragend of niet-dragend wordt. In feite zijn bijna alle metselstenen en metselblokken sterk genoeg, maar toch is het verstandig om dit even na te vragen. Wij kunnen u aangeven of de stijfheid, stabiliteit en sterkte goed genoeg zijn om de stenen of blokken te gebruiken voor een dragende wand. Als u bepaald heeft welk product het gaat worden, dan moet u berekenen hoeveel u daadwerkelijk nodig heeft. Reken het goed na, want het zou zonde zijn als u te weinig stenen of blokken zou bestellen.

Benodigdheden bij het metselen van kalkzandsteen

 • Kalkzandsteen metselstenen of -blokken
 • Voegmortel
 • Metseldraad en waterpas
 • Speciekuip en bats
 • Metselspecie
 • Metseltroffel
 • Kaphamer en kapsabel voor het op maat maken van de stenen
 • (Stoot)voegspijker en voegbord

STAPPENPLAN VERWERKEN KALKZANDSTEEN

Hoe kan je het beste een wand metselen met kalkzandsteen metselblokken en stenen?

Kalkzandsteen metselblokken en metselstenen zijn er voor om gebruikt te worden bij het metselen van een wand. De kalkzandsteen metselblokken of stenen worden aan elkaar bevestigd middels metselspecie. Deze techniek kan je overigens zelf eenvoudig onder de knie krijgen. Je moet alleen weten hoe je het moet toepassen. Daarom geven wij je een stappenplan, de benodigde gereedschappen en een aantal tips voor het verwerken van kalkzandsteen metselproducten. Mocht je nog vragen hebben over een kalkzandsteen muur metselen, stel ze dan gerust via onze chat.

Gebruik kalkzandsteen metselstenen en metselblokken

De kalkzandsteen metselstenen en metselblokken in ons assortiment zijn geschikt voor eenzijdig schoonwerk.

Kalkzandsteen is verkrijgbaar in verschillende formaten. Maar welk formaat kalkzandsteen moet je nu kiezen? Wij hebben kalkzandsteen blokken in verschillende afmetingen en diktes. Het is belangrijk om na te gaan of de te metselen wand dragend of niet-dragend wordt. In feite zijn bijna alle metselstenen en metselblokken sterk genoeg, maar toch is het verstandig om dit na te vragen. Wij kunnen je namelijk aangeven of de stijfheid, stabiliteit en sterkte goed genoeg zijn om de kalkzandsteen metselstenen of blokken te gebruiken voor een dragende wand. Na het bepalen van het juiste product, kan je vervolgens berekenen hoeveel kalkzandsteen je in totaal nodig zult hebben. Op onze website geven wij je namelijk de mogelijkheid om het aantal benodigde vierkante meters aan te geven. Dit kun je bij de desbetreffende kalkzandsteen dus eenvoudig op de productpagina aangeven. Wij berekenen dan voor je hoeveel blokken of stenen je nodig hebt. Kalkzandsteen kopen kan eenvoudig online bij Brok Bouwmaterialen.

Benodigdheden bij kalkzandsteen metselen

 • Kalkzandsteen metselstenen of -blokken
 • Voegmortel
 • Metseldraad en waterpas
 • Speciekuip en bats
 • Metselspecie
 • Metseltroffel
 • Kaphamer en kapsabel voor het op maat maken van de kalkzandsteen metselstenen
 • (Stoot)voegspijker en voegbord

Stappenplan kalkzandsteen metselblokken en metselstenen

Om je alvast een eind op weg te helpen hebben we een stappenplan opgesteld voor het verwerken van kalkzandsteen metselblokken en metselstenen. Stapsgewijs nemen we onderstaande punten door

 1. Metselspecie aanmaken
 2. Muur metselen en overtollige specie verwijderen
 3. Muur voegen
 4. Schoren en afwerken van de wand

Stap 1: Metselspecie maken

Wil je kalkzandsteen metselstenen of metselblokken gebruiken voor een muur? Dan moet je metselspecie maken om de stenen of blokken aan elkaar te laten hechten. Metselspecie bestaat voornamelijk uit cement, zand en water. Naast deze componenten worden er soms andere bestandsdelen toegevoegd, zoals kalk en luchtbelvormer. Metselspecie met kalk wordt gebruikt als bindmiddel en luchtbelvormer om de specie beter te kunnen verwerken.

In het assortiment van Brok Bouwmaterialen is ook metselcement opgenomen voor het aanmaken van metselspecie. Dit metselcement bevat naast cement, zand en water ook kalk. De richtlijn voor de metselspecie verhouding met Spenner metselcement is ongeveer 1:4. Dat wil zeggen dat je één deel cement en vier delen zand gebruikt. Je hoeft hier géén druppeltje afwasmiddel aan toe te voegen. Bij Portland cement moet dit bijvoorbeeld wel. Er bestaat overigens ook kant-en-klare metselspecie. Op onze website is dit ook wel bekend als metselmortel.

Stap 2: Muur metselen en overtollige specie verwijderen

De tweede stap is de muur metselen en daarna al het overtollige specie verwijderen. Kalkzandsteen metselstenen of -blokken zijn, zoals eerder al genoemd, geschikt voor éénzijdig schoonwerk. Metsel de metselstenen of -blokken in verband platvol met een metseltroffel. Dit zorgt namelijk voor een strakke uitstraling. Plaats de eerste laag blokken of stenen in een laag stelspecie, waarvan de dikte afhankelijk is van de gekozen lagenmaat en de dikte van de lintvoeg.

Span vervolgens het metseldraad, bij het stellen van de onderste laag, altijd aan de zichtzijde. Stel de stenen of blokken zuiver vlak en waterpas aan het metseldraad. Houd hierbij een stootvoeg van 10 mm aan. Verder is het van belang om schoon metselwerk aan de bovenzijde af te dekken, dit om inregenen te voorkomen. Nadat de muur gemetseld is, kan je al het overtollige specie verwijderen.

Stap 3: Muur voegen met voegspecie

Met voegen van de stenen wordt gebruikt gemaakt van voegmortel, wat weer bestaat uit cement, zand en water. Het is belangrijk om de juiste verhouding te gebruiken bij het samenstellen van voegmortel.

Met schoonwerk worden de voegen van kalkzandsteen metselblokken of -stenen in de wand afgewerkt. Dit is mogelijk met een voegspecie. De mengverhouding voegspecie is als volgt:

 • 1 deel cement op 4 delen zand

Daarnaast is het van belang dat, voordat je begint, de voegen een stukje uitkrabt. Hoe diep voegen uitkrabben? Krab de voegen minimaal 15 millimeter uit. Daarna ka je de voegen opvullen met een voegspijker en een voegbord.

Stap 4: schoren en afwerken van de wand

Gebruik voor de ondersteuning van de wand een aantal schoren. Zo voorkomt je namelijk dat de muur omvalt. Zijn er bijna geen dwarsverbanden mee gemetseld en is de wand redelijk dik? Dan heb je aardig wat schoren nodig. Hoeveel schoren plaatsen? Ga uit van één schoor of één dwarsverband per vijf meter. Je kan vervolgens de schoren weer verwijderen nadat het plafond of de vloer voor de volgende verdieping er op ligt.

Er zijn verschillende voegmortel kleuren. Gebruik voor het voegen van schoon metselwerk een zo licht mogelijke kleur voegmortel. Een mortel met een lichte kleur is prefab voegmortel. Bij deze voegmortel is de kans het kleinst op grote kleurverschillen.

Voor het cement kan je ook wit cement gebruiken. Wil je nog een lichtere kleur voeg? Dan is het mogelijk om zilverzand te gebruiken in plaats van voegzand. Voorbeelden van verschillende kleuren:

 • Wit: 2 delen zilverzand op half deel kalk en half deel wit cement
 • Gebroken wit: 4 delen zilverzand op 2 delen kalk en 1 deel cement
 • Lichtgrijs: 2 delen zilverzand op half deel kalk en 1 deel cement  

Dan is er ook nog kant- en klare voegmortel van 25 kg waarbij je enkel water dient toe te voegen.

Benodigde bouwmaterialen

Voor het verwerken van een kalkzandsteen muur zijn verschillende materialen nodig. Deze materialen kun je gemakkelijk bij ons bestellen. Door materialen zelf te bestellen kun je een aanzienlijk bedrag besparen dan wanneer je dit een aannemer voor je zou laten doen.
Brok Kalkzandsteen metselblok 32,7x10x24cm CS20

Kalkzandsteen metselblok 32,7x10x24cm CS20

{"id":111990614,"vid":225714122,"image":333646658,"brand":{"id":4052107,"image":0,"url":"brands\/brok","title":"Brok","count":482,"feat":true},"code":"10007332","ean":"","sku":"10007332","score":0.9,"price":{"price":95.52,"price_incl":95.52,"price_excl":78.9421,"price_old":0,"price_old_incl":0,"price_old_excl":0},"available":true,"unit":{"price":1.78,"unit":"Stuk"},"url":"kalkzandsteen-metselblok-32-7x10x24cm.html","title":"Kalkzandsteen metselblok 32,7x10x24cm CS20","fulltitle":"Brok Kalkzandsteen metselblok 32,7x10x24cm CS20","variant":"per 48 stuks","description":"Kalkzandsteen metselblokken 327x100x240mm met druksterkte CS20 zijn geschikt voor dragende en niet-dragende wanden. De blokken zijn gemakkelijk in de juiste maat te knippen en te verwerken. Daarbij zijn ze geschikt voor eenzijdig schoonwerk. [staffel]","data_01":"48\/\/21,72\/\/47,42"}
Op voorraad
Vanaf 1,78

per stuk Incl. btw

Brok Kalkzandsteen metselsteen Maasformaat 21,4x10,2x8,2cm CS20

Kalkzandsteen metselsteen Maasformaat 21,4x10,2x8,2cm CS20

{"id":111990625,"vid":225714136,"image":333646671,"brand":{"id":4052107,"image":0,"url":"brands\/brok","title":"Brok","count":482,"feat":true},"code":"10014045","ean":"","sku":"10014045","score":1,"price":{"price":182.4,"price_incl":182.4,"price_excl":150.7438,"price_old":0,"price_old_incl":0,"price_old_excl":0},"available":true,"unit":{"price":0.49,"unit":"Stuk"},"url":"kalkzandsteen-metselsteen-maasformaat-21-4x10-2x8.html","title":"Kalkzandsteen metselsteen Maasformaat 21,4x10,2x8,2cm CS20","fulltitle":"Brok Kalkzandsteen metselsteen Maasformaat 21,4x10,2x8,2cm CS20","variant":"per 320 stuks","description":"Kalkzandsteen metselstenen maasformaat CS20 zijn geschikt voor dragende en niet-dragende bij kleine uitbouwen. De stenen zijn gemakkelijk in de juiste maat te knippen en te verwerken. Daarbij zijn ze geschikt voor eenzijdig schoonwerk. [staffel]","data_01":"320\/\/23,77\/\/99,03"}
Op voorraad
Vanaf 0,49

per stuk Incl. btw

Brok Kalkzandsteen metselblok 32,7x15x15,7cm CS20

Kalkzandsteen metselblok 32,7x15x15,7cm CS20

{"id":111990613,"vid":225714121,"image":333646657,"brand":{"id":4052107,"image":0,"url":"brands\/brok","title":"Brok","count":482,"feat":true},"code":"10007342","ean":"","sku":"10007342","score":0,"price":{"price":81,"price_incl":81,"price_excl":66.9421,"price_old":0,"price_old_incl":0,"price_old_excl":0},"available":true,"unit":{"price":1.9,"unit":"Stuk"},"url":"kalkzandsteen-metselblok-32-7x15x15-7cm.html","title":"Kalkzandsteen metselblok 32,7x15x15,7cm CS20","fulltitle":"Brok Kalkzandsteen metselblok 32,7x15x15,7cm CS20","variant":"per 36 stuks","description":"Kalkzandsteen metselblokken 327x150x157mm met druksterkte CS20 zijn geschikt voor dragende en niet-dragende wanden. De blokken zijn gemakkelijk in de juiste maat te knippen en te verwerken. Daarbij zijn ze geschikt voor eenzijdig schoonwerk. [staffel]","data_01":"36\/\/34,77\/\/39,74"}
Op voorraad
Vanaf 1,90

per stuk Incl. btw

Brok Kalkzandsteen metselsteen Waalformaat 21,4x10,2x5,5cm CS20

Kalkzandsteen metselsteen Waalformaat 21,4x10,2x5,5cm CS20

{"id":111990618,"vid":225714127,"image":333646664,"brand":{"id":4052107,"image":0,"url":"brands\/brok","title":"Brok","count":482,"feat":true},"code":"10007360","ean":"","sku":"10007360","score":0,"price":{"price":264.96,"price_incl":264.96,"price_excl":218.9752,"price_old":0,"price_old_incl":0,"price_old_excl":0},"available":true,"unit":{"price":0.37,"unit":"Stuk"},"url":"kalkzandsteen-metselsteen-waalformaat-21-4x10-2x5.html","title":"Kalkzandsteen metselsteen Waalformaat 21,4x10,2x5,5cm CS20","fulltitle":"Brok Kalkzandsteen metselsteen Waalformaat 21,4x10,2x5,5cm CS20","variant":"per 576 stuks","description":"Kalkzandsteen metselstenen waalformaat CS20 zijn geschikt voor dragende en niet-dragende muren bij kleine uitbouwen. De stenen zijn gemakkelijk in de juiste maat te knippen en te verwerken. Daarbij zijn ze geschikt voor eenzijdig schoonwerk. [staffel]","data_01":"576\/\/25,42\/\/133,46"}
Op voorraad
Vanaf 0,37

per stuk Incl. btw

KOPEN

Kalkzandsteen kopen

Bij Brok Bouwmaterialen kan je alle blokken en stenen van kalkzandsteen kopen. Evenals de extra benodigdheden, zoals bijvoorbeeld de metselspecie, maar ook isolatiemateriaal. Koop alles gemakkelijk online bij Brok Bouwmaterialen. Wij leveren jouw bestelling gewoonlijk binnen 1 tot 5 werkdagen. Wij zorgen ervoor dat de bestelling op de afgesproken locatie wordt bezorgd en laten vooraf weten wanneer we langskomen. Zo geniet je van alle voordelen van het online bestellen.

Indien je nog vragen hebt over de verwerking van kalkzandsteen metselproducten en toebehoren, neem dan gerust contact met ons op. Wij zijn er om jou te helpen en je te voorzien van advies op maat.

Bekijk hier alle soorten kalkzandsteen

VEELGESTELDE VRAGEN

Ja, kalkzandsteen is een duurzaam bouwmateriaal. Het bestaat uit uitsluitend natuurlijke grondstoffen zand, kalk en water. Grondstoffen die ruim voorradig zijn, zowel nu als in de toekomst. De productie vraagt relatief weinig energie en kent geen schadelijke uitstoot. De meeste processen die tijdens de productie van kalkzandstenen plaatsvinden, zijn nauwelijks energie vragende chemische processen. Kalkzandsteen kan na gebruik weer dienen als basis voor de fabricage van nieuwe producten. Belangrijk is ook dat kalkzandsteen tijdens het gebruik bijdraagt aan een beter milieu. Dit vanwege de isolatiewaarde die dit product heeft. In de zomer blijven kalkzandsteen muren koeler en in de winter warmer. Juist vanwege deze bijzondere accumulerende en isolerende eigenschappen is kalkzandsteen geschikt om praktische bouwoplossingen mee te creëren die bijdragen aan een lager energieverbruik.

Ja, kalkzandsteen is zeker geschikt voor brandwerende wanden te bouwen. Dit komt omdat kalkzandsteen een onbrandbaar materiaal is. Extra aandacht bij het maken van brandwerende muren is dat de afwerking ook brandwerend is.

De wanddikte is afhankelijk van diverse factoren. De meest belangrijke zijn:

 • Is de wand dragend of niet-dragend. Bij een dragende wand moeten sterkte, stijfheid en stabiliteit nauwkeurig worden berekend?
 • Wat is de belasting op de wand?
 • Wat zijn de afmetingen van de wand in hoogte en lengte?
 • Welke eis voor de geluidsisolatie wordt er aan de wand gesteld?
 • Is de wand onderdeel van een brandscheiding? Zo ja, hoeveel minuten brandwerend moet de wand zijn?
 • Kalkzandsteen metselstenen en -blokken zijn leverbaar in verschillende diktes. Vraag Brok Bouwmaterialen naar de afmetingen kalkzandsteen blokken en stenen.