100% laagste prijsgarantie Achteraf betalen & Betalen in termijnen Aangesloten bij Thuiswinkel Waarborg
Hulp nodig? 085 - 401 23 60
Op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur

Tuin bestraten en zelf aanleggen
  • Inmiddels hebben wij al meer dan 15.000 klanten geholpen bij hun eigen project
  • Al meer dan 1.750 reviews ontvangen met een gemiddelde score van 8.7
  • Gebruikt voor meer dan 5000 terras projecten

Laatste update: 11 mei 2023

Tuin bestraten en zelf aanleggen

Of je nu een gezellig terras, sfeervolle paden of een knus pleintje wilt creëren, het zelf aanleggen van bestrating biedt talloze mogelijkheden om je buitenruimte te transformeren. In deze blog delen we waardevolle tips en creatieve ideeën om je te helpen bij elke stap van het proces. Daarnaast vind je hier een compleet stappenplan waarmee je zelf kan starten en jouw tuin zelf kan bestraten en vind de goedkope mogelijkheden.

Inspiratie

Tuin bestrating ideeën

Voor het bestraten van je tuin zijn er verschillende mogelijkheden en die lichten we hieronder verder toe.

Terras maken

Een terras maken in je tuin is tegenwoordig erg populair en biedt vele voordelen. Een terras is namelijk dé plek waar je heerlijk kunt ontspannen, gezellig kunt barbecueën, of gewoon lekker kunt genieten van de zon. Het is daarom belangrijk om goed na te denken over de locatie van je terras. Met name de terrastegels 60x60 zijn erg populair en worden veel gebruikt. De grootte van deze betontegels spreken veel huishoudens aan.

Als je een terras wilt maken, is het belangrijk om rekening te houden met de zonnestand. Kies daarom een plek in je tuin waar je overdag zon hebt en waar je ook kunt genieten van de schaduw op hete dagen. Een terras onder een pergola of parasol is dan een goede keuze. Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de grootte van je terras en de indeling van je tuin. Een terras op een centrale plek in de tuin zorgt voor een mooie verbinding tussen huis en tuin.

Een ander voordeel van een terras in je tuin is dat het een gezellige sfeer creëert. Door de juiste aankleding, zoals bijvoorbeeld mooie plantenbakken of sfeervolle verlichting, kun je je terras omtoveren tot een gezellige plek waar je heerlijk kunt ontspannen met vrienden en familie.

Tot slot zijn verschillende manieren om een terras aan te leggen, waarbij het gebruik van tegels en stenen zoals waaltjes populair zijn. Hierbij speelt jouw eigen smaak een rol bij de uiteindelijke keuze. Hieronder zijn dan ook 2 foto's te zien. 1 terras met tegels en 1 terras met waaltjes.

Kijlstra Design square 60x60x4 cm - Grey - Kijlstra

Kijlstra Waalformaat 20x5x6 cm - Grijs/Zwart - Kijlstra

Pad en pleintjes aanleggen

Het aanleggen van paden en een pleintje in je tuin voegt zowel functionaliteit als esthetische waarde toe. Bij het maken van paden is het belangrijk om te bedenken waar ze moeten lopen en welke functie ze zullen hebben. De breedte en vorm van de paden spelen ook een rol bij het creëren van de gewenste sfeer. 

Een pleintje in je tuin fungeert als een centrale ontmoetingsplek voor gezellige momenten met vrienden en familie. Het ontwerp van het pleintje moet rekening houden met de grootte en vorm, waarbij ronde vormen een speels effect geven en rechthoekige vormen een strakkere uitstraling hebben. Veel gebruikt bestrating zijn waaltjes, betonklinkers en betontegels. Het pleintje kan worden aangekleed met plantenbakken, een fontein en comfortabele tuinmeubelen om een gezellige sfeer te creëren. Voeg persoonlijke accenten toe om van het pleintje een unieke en uitnodigende ruimte te maken.

Antieke trommel dikformaat 21x7x8 cm - Oud Drachten - Kijlstra

Dikformaat 21x7x6 cm - Antraciet - Kijlstra

Stappenplan bestraten

Zelf je tuin bestraten

  • Stap 1:  Markeren en graven

Markeer de randen van de tuin en graaf het gebied uit tot een diepte van ongeveer 15-20 cm. Dit zorgt voor voldoende ruimte voor het zand en de bestrating. Houd rekening met de helling van de tuin, zodat het water goed weg kan stromen. Het is hierbij aan te raden om na elke meter 1 cm dieper te graven zodat het water goed weg kan lopen.

  • Stap 2: Aanleggen van de onderlaag en aantrillen

Leg een laag zand van ongeveer 10-15 cm dik aan. Verdeel het zand gelijkmatig en gebruik een rechte plank om het zand waterpas te maken. Dit zorgt voor een egale onderlaag voor de bestrating. Tril vervolgens het zand aan.

  • Stap 3: Opsluitbanden plaatsen

Om ervoor te zorgen dat de klinkers goed op hun plaats blijven liggen en niet verschuiven, is het belangrijk om opsluitbanden te plaatsen langs de rand van het te bestraten oppervlak. Om de juiste afstand te bepalen, kan je eerst een rij klinkers leggen en vervolgens de opsluitbanden hierop afstemmen.

  • Stap 4: Tuin bestraten

Je kunt nu starten met het bestraten van de tuin. Begin met het leggen van de hoeken en behoud ongeveer 1 millimeter ruimte tussen de stenen voor stap 5. Span vervolgens een touwtje tussen de stenen. Zorg ervoor dat het touwtje licht naar de straat afloopt, zodat de tuin een helling van ongeveer 1 cm heeft. Vul daarna de tuin op met de bestelde sierbestratingsproducten en zorg ervoor dat de bovenkant van het touwtje net geraakt wordt. Werk vanaf de randen naar binnen toe.

  • Stap 5: Zand invoegen

Nadat de bestrating getrild is, is het aanbevolen om (inveeg)zand in de tuin aan te brengen en deze goed in te vegen bij de ruimtes die zijn gecreëerd. Gebruik hiervoor een bezem om een laagje zand te verdelen. Voor tegels kan er invoegsplit gebruikt worden.

Goedkope opties

Goedkope tuinbestrating mogelijkheden

Betonklinkers

Betonklinkers zijn een betaalbare en veelzijdige keuze voor het aanleggen van paden en pleintjes in de tuin. Ze zijn relatief goedkoop en duurzaam, waardoor ze ideaal zijn voor mensen met een beperkt budget. Daarnaast bieden ze talloze ontwerpmogelijkheden dankzij hun diverse vormen, maten, kleuren en texturen, waardoor je creatieve en aantrekkelijke patronen kunt creëren. Een ander voordeel van betonklinkers is het gemak van installatie en onderhoud. Ze kunnen relatief eenvoudig worden geïnstalleerd, zelfs door doe-het-zelvers. Bovendien zijn betonklinkers onderhoudsvriendelijk. 

Betonklinker 21x10,5x6cm  - Rood/Zwart - Kijlstra

Straksteen

Straksteen is een voordelige en veelzijdige optie voor het aanleggen van paden en pleintjes in de tuin. Het biedt een kosteneffectieve oplossing, waardoor het ideaal is voor mensen met een beperkt budget. Ondanks de betaalbaarheid heeft straksteen verschillende voordelen. Het is duurzaam en bestand tegen diverse weersomstandigheden.

Naast de prijs en duurzaamheid biedt straksteen ook esthetische voordelen. Met verschillende kleuren, texturen en formaten waarin het verkrijgbaar is, kun je diverse ontwerpstijlen realiseren in je tuin. Of je nu een strakke en moderne uitstraling wilt creëren of juist een meer traditionele en rustieke sfeer wilt, straksteen kan aan je wensen voldoen. Bovendien is het relatief eenvoudig te installeren en te onderhouden. 

Straksteen  20x30x6cm - Grijs/Zwart - Kijlstra

Betontegels

Betontegels bieden een veelzijdige optie voor het aanleggen van tuinpaden en pleintjes, met een breed scala aan prijsopties. Of je nu op zoek bent naar een betaalbare keuze of bereid bent te investeren in hoogwaardige tegels, betontegels kunnen aan je behoeften voldoen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende prijsklassen, waardoor er opties zijn voor verschillende budgetten en voorkeuren.

Naast de prijsflexibiliteit bieden betontegels andere voordelen. Ze zijn duurzaam en bestand tegen verschillende weersomstandigheden, waardoor ze lang meegaan en geschikt zijn voor intensief gebruik. Bovendien zijn ze verkrijgbaar in diverse stijlen, kleuren en texturen, waardoor je je tuinpaden en pleintjes kunt aanpassen aan je eigen smaak en ontwerpstijl. Betontegels zijn ook gemakkelijk te installeren en te onderhouden.

Kijlstra Tegel 50x50x4 cm - Antraciet - met Facet - Kijlstra

 

Populaire tuin bestrating