
Verschil tussen cellenbeton en kalkzandsteen
- Inmiddels hebben wij al tienduizenden klanten geholpen bij hun eigen project
- Al ruim 1.000.000 betonblokken verkocht
- We worden beoordeeld met 8.7 door onze klanten. Gebaseerd op ruim 2.500 beoordelingen.
Laatste update: 10 maart 2023
Wat is het verschil tussen cellenbeton en kalkzandsteen?
Als je op zoek bent naar bouwmaterialen voor renovatie- of bouwprojecten, dan is een van de eerste keuzes die je moet maken welk materiaal je gaat gebruiken. Er zijn verschillende opties beschikbaar, waaronder cellenbeton, kalkzandsteen en betonblokken, die allemaal hun eigen voor- en nadelen hebben.
In dit artikel vergelijken we de twee meest voorkomende materialen voor binnenmuren: cellenbeton en kalkzandsteen.
Als je op zoek bent naar bouwmaterialen voor je bouwprojecten, dan kun je bij Brok Bouwmaterialen terecht. Wij bieden een breed assortiment aan bouwmaterialen, waaronder cellenbeton, kalkzandsteen en betonblokken. Met onze uitgebreide kennis en ervaring kunnen we je helpen, stuur ons gerust een bericht in de chat!
Wat zijn cellenbetonblokken?
Cellenbeton is gemaakt van kalk, zand en water en bevat versteende luchtbellen, wat resulteert in lichte blokken. Het is geschikt voor binnen- en buitengebruik en biedt verschillende toepassingen, zoals nieuwbouw, utiliteitsbouw en renovatie. Het biedt thermische en akoestische isolatie en is vorstbestendig en brandwerend. Dankzij de productie is het warmte accumulerend, wat betekent dat het warmte kan opslaan en later afgeven. Dit zorgt voor een beter binnenklimaat en de ideale temperatuur kan langer worden vastgehouden zonder extra isolatie. Cellenbetonblokken worden verlijmd in plaats van gemetseld.
Wat zijn Kalkzandsteenblokken?
Kalkzandsteenblokken worden gemaakt van ongebluste kalk, zand en water en worden samengeperst onder hoge stoomdruk. Deze blokken hebben een hoge constructieve waarde en worden vaak gebruikt voor funderingen, dragende binnenwanden, anker loze spouwmuren en binnen-spouwbladen. Kalkzandsteen is onbrandbaar en kan beperkt vocht opnemen en dit gecontroleerd afstaan. Het materiaal kan niet goed tegen vorst, waardoor het alleen voor binnenmuren kan worden gebruikt. Kalkzandstenen zijn verkrijgbaar in verschillende formaten en lijm- en velligblokken. Deze zijn te metselen of te verlijmen.
Cellenbeton en kalkzandsteen in vergelijking?
Als we de twee materialen vergelijken, hebben cellenbetonblokken een lage constructieve waarde, terwijl kalkzandstenen een hoge constructieve waarde hebben. Cellenbeton biedt goede thermische isolatie, terwijl kalkzandsteen een lage tot geen thermische isolatie biedt. Cellenbetonblokken zijn licht van gewicht en makkelijk en snel te verwerken, terwijl kalkzandsteenblokken zwaar zijn en moeilijker te verwerken zijn. Cellenbeton is vorstbestendig, terwijl kalkzandsteen niet vochtbestendig is. Cellenbeton kan zowel binnen als buiten worden gebruikt, terwijl kalkzandsteen alleen voor binnenmuren en funderingen kan worden gebruikt. Cellenbeton is duurder in prijs, terwijl kalkzandsteen voordeliger is.
Hieronder een overzicht om het je nóg makkelijker te maken!