100% Laagste Prijsgarantie Gratis Transport Boven 2.000 Binnen 5 Werkdagen Geleverd
Hulp nodig? 085 - 401 23 60
Op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur
SPECIALE ACTIE: Tot en met vrijdag 17:00 uur GRATIS LEVERING voor alle orders boven de €1.500!

  • Inmiddels hebben wij al tienduizenden klanten geholpen bij hun eigen project
  • Al meer dan 2.800 reviews ontvangen met een gemiddelde score van 9.1
  • Al bijna 1.000.000 betonblokken verkocht waarmee een zwembad kan worden gebouwd

Laatste update: 31 maart 2024

Zelf een zwembad bouwen met betonblokken

Het realiseren van een eigen zwembad in de tuin is een wens van velen. Als je beschikt over de nodige kennis en vaardigheden, ben je al op de goede weg. Veel mensen haken af omdat ze denken dat het lastig is om zelf een zwembad te bouwen, maar het zelf bouwen van een zwembad hoeft helemaal niet moeilijk te zijn! Met de juiste begeleiding maak je zeker een vliegende start. 

Maak je geen zorgen over wanneer je begint met de bouw. De basis van een zwembad kan het hele jaar door geplaatst worden, je hoeft dus niet te wachten met de bouw of met het bestellen. Door de werkzaamheden te verdelen, kan de betonvloer en wanden in het najaar worden gebouwd en de rest in het voorjaar. Plan voldoende tijd in zodat het zwembad klaar is voor de zomer. Het gehele proces duurt enkele weken tot enkele maanden.

Het bouwen vergt veel goede voorbereiding en tijd, maar het is zeker de moeite waard. Zie je toch tegen bepaalde dingen op? Dan kun je er ook voor kiezen om bepaalde taken uit te besteden en de rest zelf te doen. Duik niet meteen in het diepe, maar lees onze tips en bespaar vele euro’s! Tip: wil je liever een vijver bouwen? Bekijk dan onze speciale pagina voor het bouwen van een vijver.

 

 

Geen zin om alles te lezen? Geen probleem.

Bekijk deze video hieronder waar in 1 minuut uitgelegd wordt hoe jij je droom zwembad bouwt!

Het logo van thuiswinkel Waarborg

Materialen

Welke materialen heb ik nodig?

Ten eerste; betonblokken. De hoeveelheid is afhankelijk van de maat betonblokken die jij kiest. Een veel gebruikte maat is 29x20x19 cm. Voor deze blokken geldt dat er ca. 16 blokken per m2 nodig zijn. Bekijk de video hieronder voor meer informatie over deze formaat blokken.

Daarnaast is het natuurlijk afhankelijk van de maat van het zwembad. Hoe groter het zwembad in de tuin, hoe meer betonblokken je nodig hebt. Op de productpagina kan je eenvoudig het aantal m2 opgeven, automatisch wordt het juiste aantal om te bestellen berekend. 

Maar je hebt natuurlijk meer materialen nodig dan alleen de betonblokken. Denk hierbij aan het juiste type cement, wapening, bouwstaalmatten etc. Deze producten kan je hieronder bekijken en toevoegen aan je winkelwagen.

Tip van Brok - Als je de materialen zelf regelt dan kun je tot 30% op de totale kosten besparen. Een aannemer verdient namelijk ook op de materialen als hij deze voor je moet bestellen. Als je de materialen dus zelf regelt via onze webshop kan dit je een flinke besparing opleveren.

In 7 eenvoudige stappen

Zo bouw je stap voor stap zelf een zwembad

Wil je graag meer weten over de bouw van een zwembad in jouw eigen tuin? Dan hebben wij goed nieuws voor je! Wij hebben namelijk de bouw van een zwembad in 7 eenvoudige stappen voor je op een rijtje gezet, zodat je precies weet wat er allemaal bij komt kijken. Zo wordt het bouwen van jouw eigen zwembad een stuk makkelijker en weet je zeker dat je niets over het hoofd ziet.

  • Stap 1: Locatie, vorm en grootte bepalen

De eerste stap bij het bouwen van een zwembad is het bepalen van de locatie, vorm en grootte. Maak een ontwerp op schaal en bepaal welke materialen je nodig hebt en wat het budget gaat zijn. Houd hierbij rekening met factoren zoals zonlicht, stroomvoorziening en voldoende ruimte rondom het zwembad. 

Tip van Brok - Sla paaltjes in de grond en span er een touw tussen om een beter beeld te krijgen van de grootte van het zwembad. Vergeet daarnaast niet te controleren of je eventuele bouwvergunningen of toestemmingen nodig hebt! Kijk hiervoor op de omgevingsvergunning pagina van Brok

 

  • Stap 2: Gat graven

Als de locatie en grootte zijn bepaald, is het tijd om een gat te graven. Maak het gat ongeveer 1,5 meter breder dan het zwembad om voldoende werkruimte te hebben. Zorg ook dat het gat iets dieper is dan de uiteindelijke diepte, om zo genoeg ruimte te hebben voor de fundering. Je kunt dit zelf doen met het juiste gereedschap of het uitbesteden aan een vakman.

Tip van Brok - Let op bij het graven dat je geen belangrijke leiding of kabels kruist!

 

  • Stap 3: Beton storten

De betonvloer is een belangrijk onderdeel van het zwembad en moet 100% waterpas zijn. Wanneer dit scheef is, kan je dit niet meer herstellen. Voor een stevig resultaat kun je het beste gebruik maken van bouwstaalmatten. Plaats deze op de grond en giet vervolgens beton er overheen van minimaal 15 cm dik. 

Tip van Brok - Veel mensen schakelen een specialist in om dit te doen, niet alleen om tijd te besparen, maar ook omdat het van cruciaal belang is dat het volledig gelijkmatig is. Anders kunnen er problemen ontstaan met lekkages. Bovendien is het vaak vele mate sneller en beter om een professional het beton te laten storten dan zelf beton te mixen en te bestellen.

 

Stap 4: Zwembadwanden bouwen

Als de betonvloer gedroogd is, kun je beginnen met het opbouwen van de wanden. Hiervoor kun je betonblokken gebruiken. 

Werk vanaf de eerste rij omhoog, en zorg ervoor dat de blokken stevig in de mortel zitten. Plaats de betonblokken op de juiste plaats en controleer regelmatig of alles nog waterpas ligt. 

De blokken worden bij voorkeur gemetseld met om de voeg een murfor strip. Dit maakt de weerbaarheid van de muren steviger. Doorgaans is verankering aan de vloer niet nodig.

Tip van Brok - Maak gebruik van wiggen om de blokken op hun plek te houden tijdens het drogen van de mortel.

 

Stap 5: Inbouwdelen toevoegen

Plaats de inbouwdelen zoals skimmers, inspuiters, inlaat, uitlaat en lampen in de betonblokken. Skimmers zorgen ervoor dat vuil en bladeren van het wateroppervlak worden verwijderd, terwijl inspuiters water terug in het zwembad brengen. Het is belangrijk om de juiste positie voor deze inbouwdelen te bepalen om ervoor te zorgen dat het zwembad goed functioneert. Verbind de inbouwdelen met PVC-leidingen en leg deze door de wanden van het zwembad. 

Het plaatsen van inbouwdelen is over het algemeen een van de eenvoudigere stappen bij het bouwen van een zwembad, maar het kan soms lastig zijn om de juiste positie te bepalen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de skimmers in de buurt van de oppervlakte afvoer worden geplaatst, terwijl de inspuiters aan de tegenovergestelde kant van het zwembad moeten worden geplaatst. Dit zorgt voor een optimale watercirculatie en -filtratie.

Tip van Brok - Plaats verlichting! Verlichting zorgt niet alleen voor sfeer in het zwembad, maar het zorgt er ook voor dat je ook in de avonduren van het zwembad kunt genieten. Zorg ervoor dat de verlichting gelijkmatig over het zwembad is verdeeld en dat het voldoende licht geeft om het zwembad te verlichten. 

 

Stap 6: Bodem- en wandvilt aanleggen en zwembadliner hangen

Verbind de inbouwdelen met PVC-leidingen en leg deze door de wanden van het zwembad. PVC staat ook wel bekend als ‘Liner’. Dit is een bekleding met een dikte van 75/100e. Het lijkt op een lekdichte, zachte zak die aansluit op de vorm van het zwembad. 

Leg bodem- en wand vilt aan om de liner te beschermen tegen schimmelvorming en hang vervolgens de zwembadliner op. Het is belangrijk om geduldig te zijn en de juiste informatie te hebben om deze stap goed uit te voeren.

Wij raden aan om twee soorten PVC te gebruiken bij het aanleggen van het leidingwerk. Voor het ondergrondse leidingwerk is flexibel PVC de beste keuze en voor bovengronds leidingwerk raden wij hard PVC aan. Het aanleggen van het leidingwerk is op zichzelf niet moeilijk, maar het kan lastig zijn om de juiste volgorde te bepalen. 

Tip van Brok - Liever zwembadfolie i.p.v. zwembadliner? Houd er rekening mee dat dit gelast moet worden en moet worden geplaatst door een expert.

 

Stap 7: Inbouw onderdelen afmonteren

Dit is hét moment om even stil te staan en trots te zijn op jezelf en geef jezelf die welverdiende schouderklop! 

Het zwembad kan nu eindelijk gevuld worden met water en hierbij is het belangrijk om de liner / folie strak te trekken. Begin met het snijden van de liner op de juiste plaatsen terwijl je het zwembad beetje bij beetje vult met water tot net onder het inbouwdeel. Begin onderaan bij de lampen en werk langzaam omhoog. De skimmers moeten als laatste worden gemonteerd, omdat deze op het hoogste punt gemonteerd moeten worden.

Met betonblokken kunt u zelf uw eigen droomzwembad maken

Benodigde bouwmaterialen

Voor het bouwen van een zwembad zijn verschillende materialen nodig. Deze materialen kun je gemakkelijk bij ons bestellen. Door materialen zelf te bestellen kun je een aanzienlijk bedrag besparen dan wanneer je dit een aannemer voor je zou laten doen.
Brok Bouwstaalmatten Blank 6mm/Maaswijdte 150x150mm 300x200cm

Bouwstaalmatten Blank 6mm/Maaswijdte 150x150mm 300x200cm

{"id":111990629,"vid":225714140,"image":334369516,"brand":{"id":4052107,"image":0,"url":"brands\/brok","title":"Brok","count":482,"feat":true},"code":"714","ean":"","sku":"714","score":1,"price":{"price":38.49,"price_incl":38.49,"price_excl":31.8099,"price_old":0,"price_old_incl":0,"price_old_excl":0},"available":true,"unit":{"price":38.49,"unit":"Stuk"},"url":"bouwstaalmatten-blank-6mm-maaswijdte-150x150mm-250.html","title":"Bouwstaalmatten Blank 6mm\/Maaswijdte 150x150mm 300x200cm","fulltitle":"Brok Bouwstaalmatten Blank 6mm\/Maaswijdte 150x150mm 300x200cm","variant":"per stuk","description":"Bouwstaalmatten Blank 6mm worden verwerkt in funderingen en\/of betonnen vloeren om het beton te versterken. Deze bouwstaalmatten zijn van onbehandeld staal. Ze staan ook wel bekend onder namen als: betonijzer, betonnet en betonwapening.","data_01":"\/\/ \/\/17,67"}
Op voorraad
38,49

per stuk Incl. btw

Brok Murfor+ Z (verzinkt)

Murfor+ Z (verzinkt)

{"id":111990589,"vid":225714096,"image":334368279,"brand":{"id":4052107,"image":0,"url":"brands\/brok","title":"Brok","count":482,"feat":true},"code":"63024","ean":"","sku":"63024","score":0,"price":{"price":11.44,"price_incl":11.44,"price_excl":9.4545,"price_old":0,"price_old_incl":0,"price_old_excl":0},"available":true,"unit":{"price":11.44,"unit":"Stuk"},"url":"murfor-z-verzinkt.html","title":"Murfor+ Z (verzinkt)","fulltitle":"Brok Murfor+ Z (verzinkt)","variant":"per stuk","description":"Murfor+ Z is bewerkt met een laagje zink en heeft een lengte van 305cm en een breedte van 5cm. Ze zijn geschikt voor betonnen binnenmuren en buitenmuren en kunnen ook gebruikt worden bij de verwerking van lijmblokken.","data_01":"1\/\/33,75\/\/6,75"}
Op voorraad
11,44

per stuk Incl. btw

Brok Big-Bag Beton (Zand+Grind) (1m³) 1500 kg

Big-Bag Beton (Zand+Grind) (1m³) 1500 kg

{"id":111990663,"vid":225714177,"image":407029152,"brand":{"id":4052107,"image":0,"url":"brands\/brok","title":"Brok","count":482,"feat":true},"code":"4008","ean":"","sku":"4008","score":0,"price":{"price":98.5,"price_incl":98.5,"price_excl":81.405,"price_old":0,"price_old_incl":0,"price_old_excl":0},"available":true,"unit":{"price":98.5,"unit":"Stuk"},"url":"big-bag-beton-zand-grind.html","title":"Big-Bag Beton (Zand+Grind) (1m\u00b3) 1500 kg","fulltitle":"Brok Big-Bag Beton (Zand+Grind) (1m\u00b3) 1500 kg","variant":"per Big-Bag","description":"Een big-bag Beton (1m\u00b3) bestaat uit kunstmatig steenachtig materiaal en is geschikt voor het aanmaken van betonmortels. Het is een mix tussen zand en grind. Voor \u00e9\u00e9n big-bag Beton van 1500 kg heb je 12 zakken Portland cement nodig om het te verwerken.","data_01":"1 \/\/ \/\/57,81"}
Op voorraad
98,50

per stuk Incl. btw

Vaak verkocht
Brok Betonblokken 29x20x19cm

Betonblokken 29x20x19cm

{"id":111990623,"vid":225714133,"image":439756495,"brand":{"id":4052107,"image":0,"url":"brands\/brok","title":"Brok","count":482,"feat":true},"code":"32920191","ean":"","sku":"32920191","score":0.94,"price":{"price":35.85,"price_incl":35.85,"price_excl":29.6281,"price_old":0,"price_old_incl":0,"price_old_excl":0},"available":true,"unit":{"price":1.78,"unit":"Stuk"},"url":"betonblokken-29x20x19cm.html","title":"Betonblokken 29x20x19cm","fulltitle":"Brok Betonblokken 29x20x19cm","variant":"per 15 stuks","description":"Deze betonblokken zijn geschikt voor allerlei toepassingen binnen de bouw. Door de goede kwaliteit en de hoge draagkracht zijn de mogelijkheden eindeloos. Ze zijn per 15 stuks te bestellen en na ontvangst gemakkelijk te verwerken met cement. [staffel]","data_01":"15~Vaak verkocht~#00bb2d\/\/28,48\/\/17,57"}
Op voorraad
Vanaf 1,78

per stuk Incl. btw

Brok Metselmortel 25kg

Metselmortel 25kg

{"id":111990632,"vid":225714143,"image":452524823,"brand":{"id":4052107,"image":0,"url":"brands\/brok","title":"Brok","count":482,"feat":true},"code":"8103","ean":"","sku":"8103","score":0.9,"price":{"price":7.99,"price_incl":7.99,"price_excl":6.6033,"price_old":0,"price_old_incl":0,"price_old_excl":0},"available":true,"unit":{"price":7.99,"unit":"Stuk"},"url":"cantillana-metselmortel-25-kg.html","title":"Metselmortel 25kg","fulltitle":"Brok Metselmortel 25kg","variant":"per zak","description":"Deze metselmortel is kant-en-klaar. Je hoeft slechts wat water toe te voegen! De metselmortel van Cantillana bevat geen kalk en kan als \u00e9\u00e9n- of tweelagig systeem voor binnen en buiten toegepast worden op traditionele, mineraal en zuigende ondergronden.","data_01":"\/\/ \/\/3,62"}
Op voorraad
7,99

per stuk Incl. btw

Brok Betonstaven Rond (lengte 300cm)

Betonstaven Rond (lengte 300cm)

{"id":112194634,"vid":226175024,"image":334370266,"brand":{"id":4052107,"image":0,"url":"brands\/brok","title":"Brok","count":482,"feat":true},"code":"706-6mm","ean":"","sku":"706-6mm","score":1,"price":{"price":1.75,"price_incl":1.75,"price_excl":1.4463,"price_old":0,"price_old_incl":0,"price_old_excl":0},"available":true,"unit":{"price":1.75,"unit":"Stuk"},"url":"betonstaven-rond.html","title":"Betonstaven Rond (lengte 300cm)","fulltitle":"Brok Betonstaven Rond (lengte 300cm)","variant":"Betonstaaf Rond dikte 6mm","description":"Deze betonstaven zijn rond en hebben een lengte van 300cm. Ze zorgen voor extra stevigheid in betonnen constructies. Je kunt kiezen voor drie verschillende diktes, 6mm, 8mm & 10mm. Ze staan ook wel bekend als: betonijzer staaf, bouwstaal & betonwapening.","data_01":"1 \/\/ \/\/1,96"}
Op voorraad
1,75

per stuk Incl. btw

BK EPS 200 SE (Tempex) bouwplaten 2000x1000mm

EPS 200 SE (Tempex) bouwplaten 2000x1000mm

{"id":136561988,"vid":269924777,"image":407834115,"brand":{"id":4186080,"image":0,"url":"brands\/bk","title":"BK","count":55,"feat":true},"code":"600211","ean":"","sku":"600211","score":0,"price":{"price":170.2,"price_incl":170.2,"price_excl":140.6612,"price_old":0,"price_old_incl":0,"price_old_excl":0},"available":true,"unit":{"price":170.2,"unit":"Stuk"},"url":"eps-200-se-tempex-bouwplaten-2000x1000mm.html","title":"EPS 200 SE (Tempex) bouwplaten 2000x1000mm","fulltitle":"BK EPS 200 SE (Tempex) bouwplaten 2000x1000mm","variant":"2000x1000x50mm (per 18m\u00b2)","description":"EPS 200 (tempex) bouwplaten zijn te gebruiken voor diverse doeleinden. De platen zijn uiterst geschikt als isolatie voor betonvloeren. Door het lichte gewicht is het gemakkelijk werken.","data_01":"\/\/ \/\/127,94"}
Op voorraad
170,20

per stuk Incl. btw

Klantverhaal

Zelf een zwembad bouwen net als Max

Net zoals Max, in de video hieronder, kan jij ook tot de helft besparen op de kosten van de bouwmaterialen voor je zwembad door zelf alles online te bestellen. Via onze webshop vind je betonblokken, cement, beton en isolatiemateriaal waarvoor een laagste prijsgarantie geldt. Je vindt deze materialen dus nergens anders goedkoper. 

Onderaan de streep ben je bij ons altijd het goedkoopste uit. Een buitenzwembad bouwen is niet goedkoop, maar op deze manier houd je zeker honderden euro’s in je zak.

Duurzaamheid en Isolatie

Hoelang gaat een zwembad van betonblokken mee?

Bij Brok Bouwmaterialen begrijpen we dat het bouwen van een zwembad een grote investering is. Maar wat veel mensen niet weten, is dat de kosten voor het gebruik van een zwembad ook aanzienlijk hoog kunnen zijn. Daarom is het belangrijk om bij de aanleg van een zwembad te kiezen voor hoogwaardige producten die op termijn kosten besparen.

Door te investeren in duurzamere producten, zoals energiezuinige pompen en filters, kan het stroomverbruik van je zwembad aanzienlijk worden verminderd. En hoewel deze producten wat duurder zijn in aankoop, zul je op de lange termijn geld besparen. 

Bij Brok Bouwmaterialen vind je uitsluitend A-kwaliteit bouwmaterialen, waardoor je zeker weet dat je investeert in de toekomst van je zwembad. Onze betonblokken staan bijvoorbeeld bekend om hun lange levensduur en zullen je zwembad jarenlang stevigheid en betrouwbaarheid bieden. 

 

Isolatie

Zwembadverwarming is duur in verbruik. Net zoals je jouw huis goed wilt isoleren om geld te besparen, wil je je zwembad ook goed isoleren om te besparen op de energierekening. Als je onze betonblokken gebruikt heb je ook qua isolatie al meteen een eerste stap gezet. De betonblokken hebben namelijk al van zichzelf een uitstekende isolatiewaarde.

Daarnaast kun je de wanden extra isoleren met EPS. Ook EPS kun je in onze webshop vinden, of hierboven. Bestel ze direct online samen met de betonblokken. Let er hierbij op dat de EPS platen geschikt zijn voor de hoge druk die erop komt te staan.

De meeste warmte verlaat het zwembad aan de bovenkant, het is dus ook belangrijk om te investeren in een goede afdekking van het zwembad en dit ook op te nemen in het budget.

 

Prijs zwembad

Hoeveel kost het bouwen van een zwembad met betonblokken?

Als je ervoor kiest om meerdere werkzaamheden (zoals het graven of het aanleggen van leidingen) uit te besteden, kun je online snel offertes opvragen. Houdt er echter wel rekening mee dat je ook naar specialisten in de buurt kijkt, omdat dan geen of minder voorrijkosten worden berekend. Je kunt ook aanzienlijk geld besparen door iets langer de tijd te nemen om onderzoek te doen en zwembadbouwers te vergelijken. We hebben ook een speciale pagina voor het vinden van aannemers!

Als je offertes opvraagt dan krijg je een overzicht van wat de diverse werkzaamheden (van graven tot afwerken) zullen gaan kosten. Op basis hiervan kun je zelf gaan beslissen wat je eventueel zelf wilt doen (en wat je dan bespaart) en wat je eventueel uit wilt besteden.

Probeer zoveel mogelijk zelf te doen, breng goed in kaart wat je zelf kunt en wat je wilt laten uitbesteden.

Wil je een duurzaam zwembad in je tuin dat tientallen jaren meegaat en volledig aan jouw wensen voldoet? Dan zijn betonblokken de ideale keuze. Bij Brok Bouwmaterialen kun je hoogwaardige betonblokken bestellen, zodat je flink kunt besparen op de materialen als je zelf aan de slag gaat.

De kosten voor alleen de muren van het zwembad (betonblokken) liggen meestal tussen de €1.000 en €2.000, afhankelijk van de afmeting van het zwembad. Dit zijn slechts richtprijzen en de uiteindelijke kosten hangen af van de afmetingen, afwerkingen en accessoires van het zwembad.

De kosten voor alle materialen voor een gemiddeld zwembad liggen tussen de €10.000 en €15.000, exclusief de verwerking hiervan. 

Een zwembad bouwen met betonblokken

VEELGESTELDE VRAGEN

Als we denken aan een gemiddeld zwembad dan kunnen we stellen dat de kosten voor alle materialen ongeveer tussen €10.000 en €15.000 liggen. Dit zijn de kosten voor het aanschaffen van alle materialen, zoals betonblokken maar ook isolatie en cement. Exclusief de verwerking hiervan. Dit zal dan nog door een aannemer of door jezelf moeten gebeuren.

Afhankelijk van de grootte van het zwembad, heb je een x aantal betonblokken nodig. Daarnaast heb je nog materialen nodig als cement, wapening, bouwstaalmatten, etc.

Holle betonblokken zijn voor het bouwen van een zwembad uitermate geschikt. Een veel gebruikte maat is 29x20x19 cm. Voor deze blokken geldt dat er ca. 16 blokken per m2 nodig zijn. Daarnaast is het natuurlijk afhankelijk van de maat van het zwembad. Hoe groter het zwembad in de tuin, hoe meer betonblokken je nodig hebt. Op de productpagina kan je eenvoudig het aantal m2 opgeven, automatisch wordt het juiste aantal om te bestellen berekend.

De ruwbouw kan op elk moment tijdens het jaar worden gerealiseerd. Je kan er ook voor kiezen om het bouwen van het zwembad op te splitsen. Bijvoorbeeld door in het voorjaar de betonvloer en de wanden te plaatsen en de rest in het voorjaar te doen. Kijk op onze kluspagina ‘fundering maken’ voor het storten van een betonvloer en op de productpagina betonblokken voor de wanden van het zwembad.

Een zwembad op basis van betonblokken gaat jaren mee. Het staat dus garant voor jaren plezier!