100% laagste prijsgarantie Meer dan 15000 tevreden Klanten Aangesloten bij Thuiswinkel Waarborg
help nodig
Hulp nodig? 085 - 401 23 60
Op werkdagen van 09.00 tot 17.00 en van 19.00 tot 22.00
Wij zijn al sinds 1944 de schakel tussen u en de fabrikant! Ondanks deze moeilijke tijden leveren wij nog gewoon binnen 7 werkdagen in heel Nederland en België

Zelf een zwembad bouwen

 

 

Card image cap
Duik niet meteen in het diepe, maar volg ons stappenplan

Om u op weg te helpen, leggen wij u stapsgewijs uit hoe u het bouwen van een zwembad kunt aanpakken en waar u rekening mee moet houden.

Leestijd ongeveer 5 minuten

Het zelf bouwen van een zwembad kan ontzettend spannend zijn. Het vergt veel goede voorbereiding en tijd, maar het is zeker de moeite waard. Ziet u toch tegen bepaalde dingen op? Dan kunt u er ook voor kiezen om bepaalde taken uit te besteden en de rest zelf te doen.

Zo is het voordeliger om bijvoorbeeld zelf het bouwmateriaal aan te schaffen. Het is dan ook zeker de moeite waard om uzelf te verdiepen in het zelf bouwen van een zwembad.

Zwembad bouwen? Klik hier

ORIËNTATIE/ HET ONTWERPEN


Het formaat en de ligging van het zwembad

Voordat u begint met bouwen is het ontzettend belangrijk om vooraf alles uit te denken en te tekenen. Dit komt omdat alles met elkaar samenhangt en goed op elkaar aan dient te sluiten. Het is dan ook verstandig om advies in te winnen van een professional.

Bedenk vooraf wat de functie van het zwembad gaat zijn en stem hier de grootte en de diepte op af. De standaard diepte van een zwembad is ongeveer 150cm zodat u nog kunt staan in het bad. Houdt ook rekening met de kosten bij het bepalen van de grootte van uw zwembad.

Ook de ligging van het zwembad is belangrijk. Hierbij kunt u denken aan de stand van de zon, het zicht vanuit het huis op het zwembad en de indeling van de tuin. Hierbij is het natuurlijk belangrijk om te realiseren dat het zwembad uitgegraven dient te worden. Het is dus belangrijk dat er geen leidingen onder liggen. Daarbij dient u ook te kijken over de ondergrond geschikt is. Zo is klei of geel zand een prima ondergrond en mag er geen grondwater aanwezig te zijn.

zwembad bouwen
Een zwembad bouwen met betonblokken


De indeling en inbouwdelen van het zwembad

Naast de locatie en het formaat van het zwembad, speelt ook de indeling van het zwembad een grote rol. Het is essentieel om dit vooraf te bepalen en in het bouwplan te verwerken. Elk onderdeel heeft namelijk zijn eigen installatiemethode en installatiemoment. Het maakt dus uit voor het bouwproces welke onderdelen u kiest. Zo zijn er bijvoorbeeld verschillende mogelijkheden voor een trap.

U kunt de treden in laten bouwen maar u kunt ook kiezen voor een zwembadtrap van rvs. Daarnaast kunt u ook kiezen om een zwembadrolluik te installeren.Verder moet nagedacht worden over de benodigde inbouwdelen en de plaatsing daarvan. Er zijn verschillende inbouwdelen. De meest gebruikelijke zijn de skimmer, inlaatfitting, zwembadstofzuiger, stofzuigeraansluiting, lage wandaanzuiging, bodemput, niveauregelaar en verlichting.

Een skimmer voert het water en vuil aan de oppervlakte weg en bestaat gewoonlijk uit een skimmermandje en drijfklep. Vaak wordt een skimmer geplaatst aan de korte zijde, maar ook de lange zijde is een mogelijkheid en wordt aangeraden bij een lang zwembad.

Een inlaatfitting zorgt ervoor dat het gefilterde water terugvloeit in het zwembad. Vaak zijn er meerdere inlaatfittingen nodig en dient het tegenover de skimmer worden geplaatst. Daarnaast is het mogelijk om het zwembad te ‘stofzuigen’ met een zwembadstofzuiger. Op die manier kan de wand en de bodem makkelijk worden gereinigd. De zwembadstofzuiger plaats je op een stofzuigeraansluiting.

Daarnaast kunt u kiezen tussen een lage wandaanzuiging of een bodemput. Beide onderdelen hebben de functie het water weg te voeren. Wandaanzuiging voert het water weg vanaf de onderkant van het zwembad. Een bodemput kan het water vrijwel geheel wegvoeren waardoor het zwembad vrijwel leeggepompt kan worden. Een bodemput onttrekt het water aan de onderkant van het zwembad en zorgt er daardoor voor dat de warmte en chemicaliën goed over het zwembad worden verspreid.

Een niveauregelaar kan het niveau van het water bepalen. Er zijn hiervoor zowel automatische als mechanische systemen. Tot slot, de verlichting. Er zijn verschillende mogelijkheden zoals Halogeen of LED.

Vergunning
Tot slot is het verstandig om na het ontwerpen van het zwembad te controleren of er wel of geen vergunning nodig is. Veelal is er geen vergunning nodig, maar voor in een agrarisch gebied of bij een monumentaal pand kan het zijn dat er toch een vergunning nodig is. Het kan geen kwaad om dit vooraf te controleren. Zorg er daarbij natuurlijk wel voor dat het zwembad voldoet aan de wet en regelgeving.

 

Zwembad bouwen? Klik hier

BENODIGDE BOUWMATERIALEN


Voor het bouwen van een zwembad zijn verschillende materialen nodig. Deze materialen kunt u gemakkelijk bij ons bestellen. Door materialen zelf te bestellen kunt u een aanzienlijk bedrag besparen dan wanneer u dit een aannemer voor u zou laten doen.

 • Betonblokken Online bestellen vanaf €0,76 per stuk
 • Cement Online bestellen vanaf €4,82 per stuk
 • Beton Online bestellen vanaf €78,70 per stuk
 • Isolatiemateriaal Online bestellen vanaf €9,72 per stuk
 • Wapeningsstaal vloer Niet bij ons te bestellen
 • Wapeningsstaal voor muren Niet bij ons te bestellen
 • De inbouwonderdelen Niet bij ons te bestellen
 • Leidingwerk (PVC) en PVC lijm Niet bij ons te bestellen
 • Stuc voor muren en primer voor stucwerk Niet bij ons te bestellen
 • Egalisatiemortel voor vloer Niet bij ons te bestellen
 • Liner, verf of zwembadfolie met bijbehorende materialen Niet bij ons te bestellen