100% laagste prijsgarantie Meer dan 15000 tevreden Klanten Aangesloten bij Thuiswinkel Waarborg
help nodig
Hulp nodig? 085 - 401 23 60
Op werkdagen van 09.00 tot 17.00 en van 19.00 tot 22.00
Let op: Voor verschillende bouwmaterialen is er sprake van schaarste. Wij raden u aan om zo snel mogelijk te bestellen!

Stevig en voordelig: zo bouwt u prijsbewust een buitenmuur

 
Card image cap
Aan de slag met een Buitenmuur? Wij helpen u verder.

U wilt zelf een buitenmuur gaan maken en u bent op zoek naar hoe dit prijsbewust kan? Wij hebben enkele tips en uitleg voor u.

Leestijd ongeveer 5 minuten


Voor een buitenmuur kunt u kiezen uit meerdere materialen. Wij hebben een selectie gemaakt van de twee beste/voordeligste materialen om een buitenmuur mee te bouwen.
Inmiddels hebben wij al meer dan 15.000 klanten geholpen bij het bouwen van een aanbouw, muur of garage.


Al meer dan 1.100 reviews ontvangen met een gemiddelde score van 8.7. 95% beveelt ons aan.


Inmiddels hebben wij al meer dan 100.000 stenen mogen leveren voor diverse binnen- en buitenmuren.


ZELF EEN BUITENMUUR METSELEN OF MET EEN AANNEMER?

Indien u erg handig bent kunt u natuurlijk zelf een buitenmuur gaan metselen. Echter zult u hier wel de nodige kennis en ervaring voor nodig hebben. Op deze manier kunt u wel erg veel geld besparen op de loonkosten.

Daarnaast kunt u er natuurlijk ook voor kiezen om zelf de bouwmaterialen online te bestellen en een aannemer het uitvoerende werk te laten doen. Op deze manier bespaart u namelijk wel veel geld op de bouwmaterialen en hoeft u verder geen moeite te doen.

Voordelen zelf online bouwmaterialen bestellen:

Door zelf uw benodigde materialen te bestellen bespaart u veel geld. Ook als u een aannemer het uitvoerende werk laat doen, bestel dan zelf de materialen. Op deze manier kunt u toch besparen en hoeft u niet zelf aan de slag te gaan.
Door zelf uw bestelling te plaatsen kunt u sneller beginnen met bouwen. Wij leveren namelijk vaak al binnen een week! Zo kunt u direct na ontvangst aan de slag met uw klus en hoeft u niet lang te wachten op uw materialen.
Wij hanteren een laagste prijsgarantie. Dit betekent dat u zelfs inclusief levering bij ons het goedkoopste uit bent.
Door zelf uw materialen uit te kiezen, kunt u precies bestellen wat u zelf de beste keuze vindt. Zo houdt u zelf de regie en kunt u uw creativiteit de volle loop laten.


KOSTEN BUITENMUUR METSELEN

De kosten van het metselen van een buitenmuur zijn erg verschillend. Dit komt met name door de verschillen in afmetingen, materiaalkeuze en zelf doen of laten doen. Toch hebben wij een berekening gemaakt waardoor u gemakkelijk kunt inschatten hoeveel het bouwen van een buitenmuur u ongeveer gaat kosten.

Voor betonblokken geldt dat u zo’n €14-17 per m2 betaalt, inclusief de juiste hoeveelheid metselzand en cement. De prijs hangt af van eerste of tweede keus, maar hierover staat extra uitleg bij de betonblokken op deze pagina. Deze muur dient vervolgens wal nog afgewerkt te worden.

Voor metselstenen ligt die prijs wat verder uit elkaar. Dit omdat er veel meer verschillende metselstenen gebruikt kunnen worden voor het bouwen van een buitenmuur. Een gangbare steen is bijvoorbeeld Waalformaat vormbak Roodpaars. Hiervoor zou u €31-32 per m2 betalen inclusief metselzand en cement. Dit is dan meteen de totaalprijs aangezien deze steen niet verder afgewerkt hoeft te worden en zeer geschikt is voor zichtwerk.

U kunt zelf een binnenmuur bouwen vanaf zo'n €14,- per m2. Deze dient dan nog wel afgewerkt te worden.

BETONBLOKKEN BUITENMUUR METSELEN

 • Lage m2 prijs incl. specie
 • Doorgaans afwerking nodig
 • Gemiddelde hanteerbaarheid
 • Hoge bouwsnelheid
 • Goede isolatiewaarde (1,2 W/M.K)
 • Geschikt voor strak design stucwerk

Betonblokken zijn sterk en hebben goede isolatiewaarden. Daarnaast kunnen betonblokken ook afgewerkt worden met bijvoorbeeld stucwerk. Dit is met name erg populair voor buitenmuren. Als u namelijk betonblokken kiest voor het bouwen van een buitenmuur, dan heeft u zowel de voordelen als de mooie strakke design uitstraling. Zo kunt u de gestucte betonblokken verven in allerlei kleuren. De laatste tijd zie je steeds meer wit geverfde huizen van betonblokken.

Wij raden veelal betonblokken aan met een dikte van 10cm. Dit is dik genoeg voor een buitenmuur en relatief goedkoop.

Voor eerste keus betonblokken betaalt u zo’n €16-17 per m2, zonder afwerking maar inclusief de juiste hoeveelheid metselzand en cement.

Voor tweede keus betonblokken betaalt u zo’n €13-14 per m2, zonder afwerking maar inclusief de juiste hoeveelheid metselzand en cement.

Hier komen dus wel nog de loonkosten van het bouwen, het stucen en het stucwerk bovenop, indien u dit niet zelf doet. Qua bouwmaterialen is het dus de goedkopere optie om voor betonblokken te kiezen, maar u dient dus nog wel extra uitgaven te maken om alles mooi af te werken.

Tweede keus betonblokken hebben dezelfde kwaliteit als eerste keus betonblokken, maar kunnen eventuele verschillen in kleur, structuur en maat bevatten. Daarnaast kan beschadiging of breuk voorkomen. Mede hierdoor raden wij u aan om zo’n 10% extra blokken te bestellen om dit op te vangen.

TIP!

Wij raden u aan om eens te kijken naar tweede keus betonblokken. Zeker als u de betonblokken gaat afwerken is dit een goede tip. Zo zijn deze betonblokken nóg voordeliger en hebben ze dezelfde goede kwaliteit.

Benodigdheden (beste opties):

 

zwembad bouwen
Een buitenmuur maken met betonblokken
STAP VOOR STAP EEN BETONBLOKKEN BUITENMUUR METSELEN
 • Stap 1: Stel de metselprofielen.
 • Stap 2: Teken de lagenmaat en span metselkoord.
 • Stap 3: Maak de metselmortel.
 • Stap 4: Plaatsen van de betonblokken. Steeds half betonblok laten verspringen.
 • Stap 5: Vul de voegen.
 • Stap 6: Laat de muur drogen.

TIP!

Indien u een hoge muur maakt van betonblokken is het verstandig dit in 2 tot 3 verschillende fases te doen. Anders kunnen de betonblokken gaan verschuiven. Laat om de paar lagen de metselmortel dus drogen.

METSELSTENEN BUITENMUUR MAKEN

 • Lage m2 prijs incl. specie
 • Geen afwerking nodig
 • Goede hanteerbaarheid
 • Lagere bouwsnelheid
 • Lagere isolatiewaarde (0,450 W/M.K)
 • Erg veel verschillende kleuren, structuren, formaten

Bijna alle huizen in Nederland hebben buitenmuren van metselstenen. Buitenmuren zijn er om een huis een mooie uitstraling te geven. Het grote voordeel van metselstenen is dat er ontelbare opties zijn. Zo kunt u kiezen voor verschillende structuren, kleuren en formaten. Hierdoor zit er voor iedereen wel een passende steen bij.

Het meest gebruikte formaat is het waalformaat. Het is dus ook eerder regel dan uitzondering dat u kiest voor waalformaat metselstenen. Verder zijn er ook nog stenen in bijvoorbeeld hilversumsformaat of dikformaat. Waalformaat heeft de afmetingen 21x10x5cm.

Ook is er de keuze voor verschillende structuren. De populairste hiervan zijn de handvorm en de vormbak metselstenen. Handvorm stenen hebben wat meer nerven en een wat grilliger oppervlak. Vormbak stenen daarentegen zijn juist wat gladder en strakker.

Een groot voordeel van metselstenen voor uw buitenmuur is dat de buitenmuur verder geen afwerking meer nodig heeft. Dit is een voordeel ten opzichte van een buitenmuur bouwen met betonblokken. Ook mag u vrijwel altijd een buitenmuur van metselstenen maken volgens het bestemmingsplan.

Benodigdheden (populairste opties):

 

TIP!

Kijk op de productpagina voor de hoeveelheid stenen, metselzand en cement dat u nodig heeft.

zwembad bouwen
Een buitenmuur maken met metselstenen
STAP VOOR STAP EEN METSELSTENEN BUITENMUUR MAKEN
 • Stap 1: Besprenkel de metselstenen een dag van tevoren.
 • Stap 2: Stel de metselprofielen.
 • Stap 3: Teken de lagenmaat en span het metselkoord.
 • Stap 4: Maak de metselmortel/specie.
 • Stap 5: Begin met metselen in gewenste verband.
 • Stap 6: Uitstekende specie weghalen.
 • Stap 7: Laat de muur drogen.
 • Stap 8: Afvoegen van de muur. Eerst stootvoegen en dan lintvoegen.
 • Stap 9: Afborstelen van de muur.