100% Laagste Prijsgarantie Gratis Transport Boven €2.000 Binnen 5 Werkdagen Geleverd
Hulp nodig? 085 - 401 23 60
Op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur
LET OP: Bestel je bouwmaterialen dit jaar nog om prijsverhogingen voor te zijn!

 • Inmiddels hebben wij al tienduizenden klanten geholpen bij hun eigen project
 • Al meer dan 2.500 reviews ontvangen met een gemiddelde score van 9.1
 • Niet alleen goedkoper maar ook duurzamer

Laatste update: 28 september 2023

Ontdek de voordelen en praktische tips voor bouwen met tweedehands bouwmaterialen

Duurzaamheid speelt een grote rol in ons dagelijks leven, maar wist je dat het verder gaat dan alleen zonnepanelen en elektrische auto's? Ook in de bouwsector komt duurzaamheid veel aan bod. Want wat dacht je van tweedehands bouwmaterialen? Waar 'oud' synoniem staat voor 'goud'. Heb je ooit overwogen om tweedehands bouwmaterialen te gebruiken voor je bouwproject? In deze blog lees je alles over de voordelen en mogelijke klussen die je kunt uitvoeren met gebruikte bouwmaterialen. 

Duurzaamheid

Voor- en nadelen

Voor- en nadelen van gebruikte bouwmaterialen

Gebruikte bouwmaterialen zijn niet zomaar afgedankte stukken van oude projecten die worden weggedaan. In een tijd waar duurzaamheid centraal staat, worden gebruikte bouwmaterialen ook in de bouwsector omarmd. Van het hergebruik van bakstenen tot oude balken. Dit soort gebruikte bouwmaterialen bieden enorm veel voordelen:

 • Kostenbesparing: het meest voor de hand liggende voordeel is de kostenbesparing. Gebruikte bouwmaterialen zijn vaak stukken goedkoper dan nieuwe materialen, wat je projectbudget aanzienlijk kan verlichten.
 • Duurzaamheid: het hergebruiken van bouwmaterialen is milieuvriendelijk. Het vermindert de behoefte aan nieuwe productie, wat de ecologische voetafdruk van je project verkleint.
 • Unieke karakter: gebruikte bouwmaterialen hebben vaak karakter wat nieuwere materialen niet hebben. Ze kunnen je project een speciale uitstraling geven, waardoor het er authentiek uitziet.
 • Historische relevantie: als je in een oudere buurt bouwt of renoveert, kunnen gebruikte materialen helpen om de oorspronkelijke charme van het gebouw te behouden of te herstellen.

Zo lees je dat er heel wat voordelen zitten aan werken met gebruikte bouwmaterialen. Om te beslissen of je met gebruikte bouwmaterialen wilt werken, is het belangrijk om ook de nadelen te overwegen:

 • Variabiliteit en kwaliteit: tekenen van slijtage kunnen voorkomen, wat de levensduur kan verminderen.
 • Beperkte beschikbaarheid en moeilijk te matchen: het vinden van consistent materiaal kan een uitdaging zijn, vooral voor grote projecten of renovaties waarbij matching belangrijk is.
 • Tijdsintensief: het kost extra tijd om de juiste materialen in de gewenste hoeveelheid en kwaliteit te vinden.
 • Geen garantie en verborgen gebreken: tweedehands materialen komen vaak zonder garantie en er is een risico op verborgen gebreken.
 • Naleving bouwvoorschrift: sommige materialen voldoen mogelijk niet aan de huidige bouwvoorschriften en normen.

Bij het overwegen van gebruikte bouwmaterialen is het belangrijk om de balans te vinden tussen de voordelen zoals kostenbesparing en uniek karakter, en de overwegingen zoals variabiliteit in kwaliteit en naleving van de bouwvoorschriften. Een zorgvuldige planning en overweging kan helpen om de mogelijke uitdagingen aan te gaan en om de duurzame en unieke voordelen van gebruikte bouwmaterialen te plukken.

Klussen

Klussen met gebruikte bouwmaterialen

Elk bouwmateriaal heeft een verhaal. Hergebruikte materialen geven niet alleen karakter aan je project, maar zijn ook een innovatieve oplossing voor diverse klussen. We horen je denken: “Welke klussen kun je dan uitvoeren met tweedehands bouwmaterialen?” Hier zijn enkele opties. Wil je nog meer verschillende klussen bekijken? Kijk dan even op onze overzichtspagina van alle klussen!

Terras of tuinpad

Gebruik oude bakstenen of stenen om een gezellig terras of tuinpad aan te leggen. De versleten uitstraling voegt karakter toe aan je buitenruimte.

Houten vloeren

Gebruik gerecyclede houten vloerdelen om een warme en rustieke sfeer te creëren in je huis. Oude vloeren kunnen worden geschuurd en opnieuw afgewerkt voor een prachtig resultaat. Voor hoten materialen kun je ook even kijken naar onze houtafdeling

Meubelrestauratie

Renoveer oude meubelstukken met gebruikte materialen. Denk aan het herstofferen van stoelen met vintage stoffen of het herstellen van antieke meubels.

Schuttingen en hekken

Oude houten planken of hekwerkmaterialen kunnen worden hergebruikt om ‘nieuwe’ schuttingen of hekken te bouwen. Dit geeft je tuin een landelijke uitstraling.

Dakbedekking

Sommige oude dakbedekkingsmaterialen, zoals dakpannen, kunnen nog steeds functioneel zijn. Ze kunnen worden gebruikt om een nieuw dak te dekken of om reparaties uit te voeren.

Mocht je een project hebben waar je mee van start wilt gaan, is het natuurlijk fijn om te weten hoe je kan starten. Er zijn verschillende manieren hoe je aan de slag kunt gaan. 

 • Wees creatief: oude ramen kunnen nieuwe fotolijsten worden, en overgebleven hout kan omgezet worden in unieke meubelstukken. Denk buiten de kaders en bedenk nieuwe toepassingen voor materialen die je al hebt.
 • Lokale bronnen: veel professionals hebben restanten van materialen van vorige projecten. Een snelle oproep in jouw omgeving kan je leiden naar kwaliteitsmaterialen tegen redelijke prijzen.

Raadpleeg professionals: voor je overgaat tot aankoop, is het handig om advies in te winnen bij experts zoals Brok Bouwmaterialen om zeker te zijn van de kwaliteit en veiligheid van de materialen.

Dakpannen

Prijs en kwaliteit

Prijs en kwaliteit van tweedehands bouwmaterialen

De prijzen van tweedehands bouwmaterialen kunnen behoorlijk verschillen. Dit komt door een aantal factoren. Gebruikte bouwmaterialen zijn altijd goedkoper dan nieuwe, waardoor ze automatisch aantrekkelijker zijn voor bouwers en klussers die zitten met een beperkt budget. Zo kun je toch hoogwaardige materialen gebruiken, zonder dat de totale kosten verhogen, waardoor je bouwproject betaalbaarder wordt. 

Alleen is het wel belangrijk om te onthouden dat, ondanks de financiële voordelen, de kwaliteit van tweedehands materialen kan variëren. Dat is de reden waarom het zo belangrijk is als klusser om zorgvuldig te overwegen welke materialen het meest geschikt zijn voor jouw project. Om de juiste keuze te maken bij het overwegen van tweedehands materialen, is het belangrijk om je projecteisen goed te begrijpen en te onderzoeken of de beschikbare materialen hieraan voldoen. Check de staat en herkomst van de materialen om zeker te zijn van hun kwaliteit en ga na of ze in lijn zijn met de huidige bouwvoorschriften en -normen.

Let op details zoals slijtage en beschadigingen die de kwaliteit kunnen beïnvloeden en controleer de beschikbaarheid van voldoende materialen om inconsistenties in je project te voorkomen. Raadpleeg zo nodig een expert van Brok Bouwmaterialen om er zeker van te zijn dat je weloverwogen en geïnformeerde beslissingen maakt.

Overgangspartijen

Brok’s overgangspartijen

Brok Bouwmaterialen biedt overgangspartijen aan als een interessante optie voor bouwers. Deze partijen zijn goedkoper maar wel nieuw! Er zijn meerdere redenen om deze materialen te overwegen, die we kort zullen benoemen. Op onze webpagina ‘overgangspartijen’ lees je meer over de richtlijnen rondom deze materialen. 

 • Lagere prijs: overgangspartijen zijn bouwmaterialen die tegen een lagere prijs worden aangeboden vanwege mogelijke variaties in kleur, structuur, breuk en maat. 
 • Garantie: het kan ook voorkomen dat er haarscheuren in metselstenen voorkomen. Maar voor alle artikelen geldt de wettelijke garantie, wat betekent dat Brok Bouwmaterialen verantwoordelijk is voor het leveren van producten in goede staat. 
 • Creatieve interieurprojecten: gebruikte bouwmaterialen lenen zich uitstekend voor creatieve interieurprojecten. Overweeg het toevoegen van een rustiek tintje aan je keuken met een aanrechtblad gemaakt van gerecycled hout of het creëren van een opvallende accentmuur met oude bakstenen. Vintage deuren kunnen worden omgetoverd tot unieke eettafels, en oude ramen kunnen dienen als charmante fotolijsten. 

Overgangspartijen

Brok Waalformaat wasserstrich Denali Geel metselstenen

Waalformaat wasserstrich Denali Geel metselstenen

{"id":146071190,"vid":288434589,"image":437306861,"brand":{"id":4052107,"image":0,"url":"brands\/brok","title":"Brok","count":474,"feat":true},"code":"2094","ean":"","sku":"2094","score":0,"price":{"price":164.64,"price_incl":164.64,"price_excl":136.0661,"price_old":0,"price_old_incl":0,"price_old_excl":0},"available":true,"unit":{"price":0.42,"unit":"Stuk"},"url":"waalformaat-wasserstrich-denali-metselstenen.html","title":"Waalformaat wasserstrich Denali Geel metselstenen","fulltitle":"Brok Waalformaat wasserstrich Denali Geel metselstenen","variant":"per 392 stuks","description":"Deze Denali metselstenen zijn beschikbaar in waalformaat (21x10x5cm). De stenen kan je gebruiken voor binnenmuren, buitenmuren of funderingen. Ze zijn per 392 stuks te bestellen. \r\n\r\nLet op: dit is een overgangspartij.","data_01":"392\/\/31,50\/\/105,06"}
Op voorraad
0,42

per stuk Incl. btw

Brok Waalformaat wasserstrich Penco metselstenen

Waalformaat wasserstrich Penco metselstenen

{"id":146070579,"vid":288433215,"image":437444148,"brand":{"id":4052107,"image":0,"url":"brands\/brok","title":"Brok","count":474,"feat":true},"code":"2092","ean":"","sku":"2092","score":0,"price":{"price":164.64,"price_incl":164.64,"price_excl":136.0661,"price_old":0,"price_old_incl":0,"price_old_excl":0},"available":true,"unit":{"price":0.42,"unit":"Stuk"},"url":"waalformaat-wasserstrich-penco-metselstenen.html","title":"Waalformaat wasserstrich Penco metselstenen","fulltitle":"Brok Waalformaat wasserstrich Penco metselstenen","variant":"per 392 stuks","description":"Deze Penco metselstenen zijn beschikbaar in waalformaat (21x10x5cm). De stenen kan je gebruiken voor binnenmuren, buitenmuren of funderingen. Ze zijn per 392 stuks te bestellen. \r\n\r\nLet op: dit is een overgangspartij.","data_01":"392\/\/31,50\/\/105,06"}
Op voorraad
0,42

per stuk Incl. btw

Brok Waalformaat wasserstrich Charly Oranje metselstenen

Waalformaat wasserstrich Charly Oranje metselstenen

{"id":146616077,"vid":289514955,"image":439323130,"brand":{"id":4052107,"image":0,"url":"brands\/brok","title":"Brok","count":474,"feat":true},"code":"2099","ean":"","sku":"2099","score":0,"price":{"price":168.96,"price_incl":168.96,"price_excl":139.6364,"price_old":0,"price_old_incl":0,"price_old_excl":0},"available":true,"unit":{"price":0.44,"unit":"Stuk"},"url":"waalformaat-wasserstrich-charly-metselstenen.html","title":"Waalformaat wasserstrich Charly Oranje metselstenen","fulltitle":"Brok Waalformaat wasserstrich Charly Oranje metselstenen","variant":"per 384 stuks","description":"Deze Charly Oranje metselstenen zijn beschikbaar in waalformaat (21x10x5cm). De stenen kan je gebruiken voor binnenmuren, buitenmuren of funderingen. Ze zijn per 384 stuks te bestellen. \r\n\r\nLet op: dit is een overgangspartij.","data_01":"384\/\/33,00\/\/83,71"}
Op voorraad
0,44

per stuk Incl. btw

Brok Waalformaat wasserstrich Dega Bont metselstenen

Waalformaat wasserstrich Dega Bont metselstenen

{"id":146615871,"vid":289514485,"image":439317414,"brand":{"id":4052107,"image":0,"url":"brands\/brok","title":"Brok","count":474,"feat":true},"code":"2098","ean":"","sku":"2098","score":0,"price":{"price":168.96,"price_incl":168.96,"price_excl":139.6364,"price_old":0,"price_old_incl":0,"price_old_excl":0},"available":true,"unit":{"price":0.44,"unit":"Stuk"},"url":"waalformaat-wasserstrich-dega-bont-metselstenen.html","title":"Waalformaat wasserstrich Dega Bont metselstenen","fulltitle":"Brok Waalformaat wasserstrich Dega Bont metselstenen","variant":"per 384 stuks","description":"Deze Verona metselstenen zijn beschikbaar in waalformaat (21x10x5cm). De stenen kan je gebruiken voor binnenmuren, buitenmuren of funderingen. Ze zijn per 384 stuks te bestellen. \r\n\r\nLet op: dit is een overgangspartij.","data_01":"384\/\/33,00\/\/83,71"}
Op voorraad
0,44

per stuk Incl. btw

Toekomst

Ontdek de toekomst van duurzaam bouwen met tweedehands materialen

Tweedehands bouwmaterialen zijn een aantrekkelijke keuze voor bouwers. Of je nu een budgetvriendelijk project plant, milieubewust wilt bouwen, of simpelweg op zoek bent naar een unieke stijl, gebruikte bouwmaterialen kunnen aan al deze behoeften voldoen. Zorg er wel voor dat je zorgvuldig op zoek gaat naar de juiste gebruikte materialen die perfect passen bij je projectdoelen en budget. 

Wil je graag besparen en toch nieuwe materialen bestellen? Kijk dan eens naar onze actiepagina van betonblokken, waar vaak ook tweede keus betonbokken te vinden zijn! Daarnaast hebben we nog een pagina speciaal voor het extra voordelig bouwen met onze producten.

Neem vandaag nog contact op met Brok Bouwmaterialen om te ontdekken hoe je deze duurzame en economische keuze kunt integreren in je volgende bouw- of renovatieproject. Samen maken we de toekomst van bouwen duurzaam!

VEELGESTELDE VRAGEN