Wanneer je een energiezuinige woning wilt, is de eerste stap om deze goed te isoleren. Wanneer je gaat isoleren, is het erg belangrijk om de juiste materiaalkeuze te maken. Naast het materiaal is het ook belangrijk dat het isolatiemateriaal nauwkeurig wordt geplaatst. Je kunt hier een professioneel bouwbedrijf voor inschakelen, maar je kunt uiteraard ook zelf aan de slag gaan met het isoleren van je woning.


Belangrijk is echter wel dat je je goed hebt voorbereid om extra kosten en problemen te voorkomen. Laat je dus goed adviseren voor je aan de slag gaat met het isoleren van je woning.


Waarom isoleren? Enkele tips!

Wanneer je woning goed is geïsoleerd, kan dit tot wel de helft schelen op de verwarmingskosten en is het daarnaast een stuk aangenamer wonen. Dit komt doordat het comfort in de woning hoger komt te liggen. Vanwege de isolatie heb je vaak een kleinere, en goedkopere, verwarmingsinstallatie nodig. Het isoleren van je woning is dus een investering die zich op langere termijn zeker terugverdiend. Je woning zal hierdoor ook meer waard worden. Doordat de energieprijzen blijven stijgen en men daarnaast ook steeds bewuster met het milieu omspringt, worden woningen steeds energiezuiniger gebouwd.


Natuurlijk kunnen ook bestaande huizen nog worden geïsoleerd, bijvoorbeeld bij het renoveren of het verbouwen van een woning. Vaak worden de buitenmuren als nummer één gezien wanneer het op isolatie aankomt, maar vergeet ook niet dat het dak en de vloer ook geïsoleerd kunnen worden en ramen en deuren kunnen worden vervangen.


Uiteraard is er een afweging die gemaakt dient te worden gezien de kosten die hier bij kunnen komen kijken. De kosten en baten dienen te worden afgewogen.


Welke materialen dien je te gebruiken en wat zijn de kosten?

Er zijn heel wat verschillende mogelijkheden om je woning goed te isoleren. Het belangrijkste is in ieder geval dat je rondom je woning als het ware een isolatieschild maakt. De isolatie van alle onderdelen in je woning dienen in dat geval goed op elkaar aan te sluiten. Uiteraard is het belangrijk dat isolatie goed isoleert en een slechte geleider is van warmte. De mate van isolatie wordt gemeten middels een lambda-waarde. Hoe lager deze waarde, des te beter het materiaal isoleert.


Naast het kijken naar de lambda-waarde is het belangrijk om te kijken of het isolatiemateriaal zo weinig mogelijk vocht opneemt. Het beste is het als het materiaal waterafstotend is, omdat water met betrekking tot isolatie de grootste vijand is. Ook de wind kan zorgen voor een nadeel. Daarom bestaan veel isolatieplaten uit een kliksysteem, zodat zelfs de naden nog afgeplakt kunnen worden.


Genoeg mogelijkheden dus om je woning goed te isoleren! Voor de kosten van het isolatiemateriaal kunt u het beste in onze shop kijken. Hier vindt u de prijzen van alle soorten isolatie op een rij.