Wat is de prijs van een dakpan?

Dakpannen komen in veel soorten, maten en kleuren. Zo zijn er betonnen of keramische dakpannen, maar dakpannen zijn ook in tientallen soorten (stijlen) te krijgen, zo zijn er Tuile du Nord dakpannen, OVH en VHV dakpannen. En al deze dakpannen zijn verschillend in prijs. Een keramische, natuurrood dakpan kunt u voor €0,80 per stuk op de kop tikken, maar er zijn ook dakpannen voor een paar euro per pan. Waar komt precies dit prijsverschil vandaan? 

 prijzen dakpannen 

De prijs van beton dakpannen is lager dan de prijs van keramische pannen

Als u op zoek ben naar goedkope dakpannen dan kunt u het beste gaan voor betonnen dakpannen. Betonnen dakpannen zijn gemaakt van cement en volgens dakdekkers zijn deze pannen sneller te verwerken dan keramische dakpannen. Hierdoor zijn de verwerkingskosten van deze pan ook lager. De prijs per dakpan is dus lager en de verwerkingskosten zijn lager. De betonnen dakpan past daarentegen niet bij elke bouwstijl.

De prijs van een keramische dakpan is iets hoger, namelijk vanaf €0,80, maar deze dakpan kent veel voordelen. De keramische dakpan is een natuurproduct, de pan is gemaakt van gebakken klei en dit productieproces zorgt ervoor dat de prijs dus hoger is. Maar een keramische pan heeft een heel lange levensduur, is onderhoudsvriendelijk en is kleurvast. Daarnaast zijn er tal van kleuren beschikbaar, waardoor u de ideale kleur voor uw dak kunt kiezen.

De stijl van de dakpan bepaalt ook deels de prijs

Naast het materiaal van de dakpan, is ook de stijl van de dakpan belangrijk voor de prijs. Natuurlijk is de prijs, als het om stijl gaat, minder belangrijk. Het is belangrijker dat de dakpan past bij uw huis. U betaalt liever een paar cent per pan meer om juist die pan te hebben die perfect aansluit bij de stijl van uw huis. Globaal genomen kunnen we drie soorten stijlen onderscheiden: Tuile du Nord, OVH en VHV.

Tuile du Nord dakpan
Een klassieke dakpan, zoals de naam al doet vermoeden, ontwikkeld in Frankrijk rond 1880. Het blijkt dat deze dakpan vaak wordt gebruikt bij villa's en woningen met 'aparte' daken. Deze dakpan is tijdloos en zal altijd worden verkocht. Verkrijgbaar vanaf €0,87.

VHV dakpan
Een moderne, lichtgebogen, dakpan. Een belangrijk voordeel van deze pan is dat de pan makkelijk verwerkt kan worden. Door de lichtgebogen 'goot' van de dakpan geeft deze een golvend uiterlijk aan een dak. Verkrijgbaar vanaf €1,23.

OVH dakpan
De OVH dakpan is geschikt voor alle dakvormen. Voor als u een strak dak wilt, dit model geeft namelijk strakke lijnen op uw dak. De dakpan onderscheidt zich door een diepe goot en een ver doorgetrokken wel, die over de zijsluiting van de naastgelegen pan valt. De OVH heeft een opvallend dunne onderkant.  Verkrijgbaar vanaf €1,13.

Dakpannen in verschillende prijzen en kleuren

Zoals gezegd zijn keramische dakpannen in tal van kleuren verkrijgbaar. Dit is de laatste stap in het uitzoeken van de perfecte dakpan voor uw dak. De standaardkleur van een dakpan is natuurrood, de prijs van deze kleur dakpan is dan ook het laagste. Wanneer u een afwijkende kleur wilt dan betaalt u hier ook meer voor. Bijvoorbeeld de Tuile du Nord dakpan is €0,80 in de kleur natuurrood, maar in blauw gesmoord kost deze dakpan €1,94. Dus dan kost dezelfde soort dakpan meer dan het dubbele. Qua prijs is de kleur van de dakpan dus ook belangrijk.Bekijk alle dakpannen