Waarvoor is de Wet Kwaliteitsborging van toepassing?
De Wet Kwaliteitsborging heeft betrekking op verbouwingen waarvoor een omgevingsvergunning nodig is. Denk hierbij aan een uitbouw, het opvangen van een draagmuur, dakterras bouwen of voorgevel aanpassen. Eigenlijk bij iedere verbouwing aan je woning, waarbij je een constructieve wijzigingen doorvoert, heb je een omgevingsvergunning nodig.
Wat verandert de Wet Kwaliteitsborging Bouw?
De vijf belangrijkste veranderingen van de Wet Kwaliteitsborging Bouw zijn als volgt:
- Onafhankelijke kwaliteitscontroleurs inspecteren gebouwen om er zeker van te zijn dat ze aan de wettelijke technische criteria voldoen. Ze doen dit zowel tijdens het ontwerpproces als op de bouwplaats. Deze inspecteurs noemen we kwaliteitsborgers.
- Als de kwaliteitsborger een punt van zorg opmerkt, heeft de gemeente de bevoegdheid de bouw stil te leggen.
- Klanten kunnen 5% van de aanneemsom bij de notaris parkeren, zoals nu ook het geval is. Als het gebouw klaar is, wordt deze betaling automatisch naar de aannemer overgemaakt. Na de invoering van de Wet Kwaliteitsborging Bouw betaalt de notaris pas de aannemer, wanneer de klant/opdrachtgever verklaart dat alle gebreken verholpen zijn.
- De aannemer is aansprakelijk voor de gevolgen van alle door hem geproduceerde bouwfouten. Als er gebreken zijn, kan de opdrachtgever de aannemer dwingen ze te herstellen. Ook als de opdrachtgever de gebreken pas later opmerkt.
- De aannemer moet de klant meedelen of en hoe hij zich tegen insolventie (faillissement), risico op schade en gebreken verzekerd heeft.
Voordelen voor de klant en aannemer
De voordelen die de Wet Kwaliteitsborging bouwen met zich meebrengt voor de klant en de aannemer zijn groot.
Ten eerste verloopt de doorlooptijd van het vergunningsproces sneller, waardoor je dus eerder kan starten met de bouw en verbouwing. Ten tweede zijn er een extra paar ogen op de bouw aanwezig doordat de kwaliteitsborger werk controleert. Hierdoor worden fouten eerder opgemerkt en grote gevolgen voorkomen. Als ook (grote) faalkosten voorkomen. Dit draagt bovendien bij aan de kwaliteit van de uit te voeren werkzaamheden.
Geen vervelende discussies meer tussen aannemer en klant (wie er dan ook gelijk heeft). De aansprakelijkheid is dankzij het consumentendossier en het dossier Bevoegd Gezag velen malen beter geregeld.
En als laatste grote voordeel is dat het kaf tussen goede en malafide aannemers wordt gescheiden. De Wet Kwaliteitsborging zorgt er bovendien voor dat goede aannemers zich kunnen onderscheiden. Aan de andere kant vallen slechtere aannemer sneller en makkelijker door de mand. Dit feit biedt bescherming aan de consumenten.