100% laagste prijsgarantie Meer dan 15000 tevreden Klanten Aangesloten bij Thuiswinkel Waarborg
help nodig
Hulp nodig? 085 - 401 23 60
Op werkdagen van 09.00 tot 17.00 en van 19.00 tot 22.00
Onze nieuwe website is live! U kunt gewoon bestellen, maar werkt er iets niet? Laat het ons dan weten!

Hoe kunt u het best een wand verlijmen met kalkzandsteen blokken?

Kalkzandsteen lijmblokken en vellingblokken kunt u verlijmen. De blokken worden aan elkaar bevestigd met een speciale lijmtechniek. Deze techniek kunt u zelf eenvoudig onder de knie krijgen. U moet alleen weten hoe u het moet toepassen. Daarom geven wij u een stappenplan, de benodigde gereedschappen en een aantal tips voor het verwerken van kalkzandsteen lijmproducten. Heeft u vragen? Stel ze dan gerust.

Muur lijmen met kalkzandsteen blokken

Kalkzandsteen is verkrijgbaar in verschillende formaten. Maar voor welk formaat moet u gaan? Wij hebben kalkzandsteenblokken in verschillende afmetingen en diktes. Het is belangrijk om na te gaan of de te lijmen wand dragend of niet-dragend wordt. In feite zijn bijna alle lijmblokken en vellingblokken sterk genoeg, maar toch is het verstandig om dit even na te vragen. Wij kunnen u aangeven of de stijfheid, stabiliteit en sterkte goed genoeg zijn om de blokken te gebruiken voor een dragende wand. Als u bepaald heeft welk blok het gaat worden, dan moet u berekenen hoeveel u daadwerkelijk nodig heeft. Reken het goed na, want het zou zonde zijn als u te weinig zou bestellen.

De verwerking van kalkzandsteen lijmblokken en vellingblokken

Om u een eindje op weg te helpen, zullen we u hieronder een stappenplan geven voor het verwerken van lijmblokken. De volgende punten zullen aan bod komen:

 • Een kimconstructie optrekken
 • De lijm klaarmaken en gebruiken voor de wand
 • Dilatatievoegen aanbrengen
 • Het uitvlakken en schoren van de wand
 • Het afwerken van de wand

  1   Trek een kimconstructie op

Omdat kalkzandsteen lijm- en vellingblokken vochtgevoelig zijn, dienen ze opgetrokken te worden op een waterpas en egale kimconstructie. U kunt met een kimconstructie een kleine verhoging creëren op de betonvloer waar de wandbekisting op geklemd kan worden. In feite is de kimconstructie dus het begin van een stukje wand. Het voordeel van een kimconstructie is dat het u een garantie geeft van een zuiver vlakke ondergrond die zowel in de dwarsrichting als in de langs richting waterpas ligt. Daarnaast zal de kim als passtrook fungeren voor de bovenliggende lijmbloklagen. U hoeft de bovenste laag blokken niet op maat te zagen als u de juiste kimhoogte kiest.

  2   De lijm klaarmaken en gebruiken voor de wand

U kunt de lijm klaarmaken volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. U moet er wel rekening mee houden dat de lijm niet in de zon geplaatst mag worden. Werkt u op een warme dag? Bevochtig dan de kalkzandsteenblokken voor het verlijmen en werk niet meer dan twee meter vooruit. Zo voorkomt u namelijk een slechte hechting of zelfs verbranding van de lijmmortel door het warme weer. Bij lichte vorst kan er gewoon doorgewerkt worden.

Breng de eerste lijmlaag aan met behulp van een lijmbak (zie foto).LijmschepLijmbak Werk hierbij niet verder dan twee meter vooruit. Op de twee meter laag plaatst u dan de blokken. Onderling zult u de kalkzandsteen lijm- en vellingblokken moeten verlijmen met een lijmschep (zie foto). Een lijmschep heeft twee uitsparingen, waardoor er lijm links en rechts op de blokken wordt gesmeerd. Klop na het aanbrengen van de lijm de blokken licht aan totdat deze waterpas zijn.

Na de eerste rij wordt de volgende rij verzet geplaatst. Met verzet plaatsen wordt bedoeld dat de volgende rij met een half blok begint. De rij daarboven wordt dan weer begonnen met een heel blok.

  3   Het is belangrijk om dilatatievoegen aan te brengen

Met een dilatatievoeg vangt u de werking van kalkzandsteen lijmblokken en vellingblokken op. Dilatatie is het krimpen of uitzetten van bepaalde materialen. Een dilatatievoeg zorgt er dus voor dat de lijm- en vellingblokken niet zullen scheuren als de blokken gaan uitzetten. Er komt namelijk een aardige spanning op de blokken te staan als u geen dilatatievoeg aanbrengt. De grootte van de dilatatievoeg is afhankelijk van de maximale horizontale en verticale uitzettingen van de voeg, het soort belasting en de waterdichtheid. Met murfor kunt u de dilatatieafstand verlengen. Er zijn twee soorten dilatatievoegen bij kalkzandsteen lijmblokken. Zo is er de koude dilatatievoeg en de gevulde dilatatievoeg (foto's hieronder). Een gevulde dilatatievoeg wordt gebruikt in wanden met een vervormbare ondergrond. Dit is bij een koude dilatatievoeg niet het geval. Een koude dilatatievoeg wordt gebruikt bij dragende en niet-dragende binnenwanden.

Koude dilatatievoeg  Gevulde dilatatievoeg

Trekt u een kalkzandsteen wand op tussen een plafond en een constructieve wand? Dan heeft u u-profielen van kunststof nodig om hieraan te bevestigen. De nieuwe wand moet ook verankerd worden met de bestaande muur. Hiervoor kunt u veerankers gebruiken.

  4   Het uitvlakken en schoren van de wand

Begin bij het uitvlakken van de wand met de uitstulpende lijmresten. Verwijder deze binnen één uur na het lijmen. Als de wand ook een spouwzijde heeft, kunt u ook daar de uitstulpende resten afsteken. Zet als vervolgstap beschadigingen en naden dicht met een vulmiddel.

Gebruik voor de ondersteuning van de wand een aantal schoren. Zo voorkomt u dat de wand omvalt. Zijn er bijna geen dwarsverbanden mee gelijmd en is de wand redelijk dik? Dan heeft u aardig wat schoren nodig. Ga uit van één schoor of één dwarsverband per vijf meter. U kunt de schoren weer verwijderen nadat het plafond of de vloer voor de volgende verdieping er op ligt.

  5   Afwerking van de wand

Het is mogelijk om uw wand af te werken met een spuitpleister of dunpleister. Dit zorgt ervoor dat de wand klaar is om behangen te worden. Daarna zou u de wand nog dun kunnen afpleisteren. Wilt u de wand gaan betegelen? Dan kunt u de tegels direct op wand, die gelijmd is, aanbrengen. Als er toch een uitvlak laag nodig is, dan kunt u de deze laag op basis van cement maken.

Afwerking vellingblokken - Vellingblokken hoeven niet perse afgewerkt te worden. Deze kunnen gewoon onafgewerkt in het zicht blijven.

Benodigdheden bij het lijmen van kalkzandsteen

 • Kalkzandsteen lijm- of vellingblokkenKlemboy
 • Lijmmortel
 • Lijmbak en lijmschep
 • Kimwaterpas
 • Speciekuip voor het aanmaken van de lijm
 • Knipmachine voor kalkzandsteen
 • Klemboy voor het verplaatsen van kalkzandsteen (zie foto) (optioneel)
 • Ladder