Welke mogelijkheden bestaan er voor de verwerking van kalkzandsteen?

Kalkzandsteen bestaat uit kalk, zand en water en dat maakt het een natuurlijk product. Ook is het een veelzijdig product dat veel voordelen met zich meebrengt. Kalkzandsteen is vorstbestendig, heeft goede isolerende en brandwerende kenmerken en de gebruikte materialen zijn allemaal recyclebaar.

Een ander groot voordeel aan kalkzandsteen is dat alle kalkzandsteen eenvoudig te verwerken is. Het kan in principe voor elk type bouwwerk gebruikt worden. Dit door de diverse soorten en maten kalkzandsteen. Daarnaast bestaan er twee verwerkingsvormen voor kalkzandsteen. De twee vormen zijn lijmen en metselen. Zo bestaan er blokken die u moet lijmen en blokken of stenen die u moet metselen. Hieronder zal duidelijk worden wat de twee verwerkingsmogelijkheden inhouden en waar ze verwerkt kunnen worden. Ook zullen er voorbeeldproducten worden getoond per verwerkingsvorm.

        Kalkzandsteen lijmen  Kalkzandsteen metselen

Het lijmen van kalkzandsteen

Het is mogelijk om uw kalkzandsteen te verlijmen. Hiervoor bestaan twee soorten, namelijk kalkzandsteen lijmblokken en vellingblokken. Deze worden voornamelijk gebruikt voor dragende en niet-dragende wanden. Lijmblokken dienen naderhand voorzien te worden van een dunne afwerklaag. Dit is bij vellingblokken niet zo, waardoor ze eenvoudiger te verwerken zijn.

Het metselen van kalkzandsteen

Naast de lijmblokken en vellingblokken zijn er ook kalkzandsteen metselstenen en metselblokken. Deze metselstenen en -blokken zijn er ook voor het metselen van wanden die zowel dragend als niet-dragend zijn. Ze zijn geschikt voor eenzijdig schoonwerk. Metselblokken worden gebruikt door de traditionele aannemer voor de bouw van grote oppervlaktes, omdat ze snel te verwerken zijn. Daarom worden metselblokken onder andere gebruikt bij de bouw van woningen en bedrijfsgebouwen. Voor kleine verbouwingen en uitbreidingen worden vooral metselstenen gebruikt.

Moet u kiezen voor lijmen of metselen als het gaat om kalkzandsteen?

Dat ligt eraan wat u zelf het fijnst vindt. Lijmen is bijvoorbeeld niet slechter of beter dan metselen. Echter worden tegenwoordig de meeste kalkzandsteen wanden verlijmd, want lijmen biedt een aantal voordelen ten opzichte van metselen. Hieronder worden die voordelen beschreven.

De voordelen van het lijmen van kalkzandsteen lijm- en vellingblokken

Het lijmen van kalkzandsteen kunt u zowel in de zomer als in de winter doen. Hierdoor is het mogelijk om langer door te werken. Ook gaat lijmen sneller en eenvoudiger en is het goedkoper per vierkante meter dan metselen. U kunt namelijk op de kosten van het afwerken bezuinigen. Dit doordat u niet hoeft te voegen, u de wand gelijk kunt betegelen, het gebruik van mortel minimaal is en er geen steigers nodig zijn om de lijmblokken mechanisch te verwerken.