100% laagste prijsgarantie Meer dan 15000 tevreden Klanten Aangesloten bij Thuiswinkel Waarborg
help nodig
Hulp nodig? 085 - 401 23 60
Op werkdagen van 09.00 tot 17.00 en van 19.00 tot 22.00
Onze nieuwe website is live! U kunt gewoon bestellen, maar werkt er iets niet? Laat het ons dan weten!

Alles over de uitbouw

Alles over de uitbouw van je huis: veelgemaakte fouten, tips en hoeveel het nu eigenlijk kost

Als je hebt besloten om een aan- of uitbouw te doen dan komen er nogal wat keuzes op je af. Zijn er vergunningen nodig, waar vind je de beste aannemer voor jouw project en waar moet je eigenlijk nog meer aan denken? Veel vragen en veel mogelijkheden om (dure) fouten te maken. Wij helpen je op weg met alle informatie die je nodig hebt om in ieder geval de bekende valkuilen te vermijden.

Daarnaast vind je in dit artikel veel tips en andere aanwijzingen die belangrijk zijn bij een uit- of aanbouw. Onderaan vind je een overzicht van de gemiddelde kosten die komen kijken bij een aan- of uitbouw.

Een huis aan- of uitbouwen?

De eerste keuze die je zal moeten maken is kies je voor een aan- of uitbouw. Zowel bij een aanbouw als een uitbouw wordt er aan het huis gebouwd, maar bij een aanbouw blijven de oorspronkelijke buitenmuren staan. Dit betekent dat een aanbouw vaak goedkoper is dan een uitbouw, maar het grote voordeel van een uitbouw is dat een ruimer gevoel qua leefruimte wordt gecreëerd.

Met andere woorden voordat je daadwerkelijk begint met aannemers, vergunningen of materialen moet je voor jezelf duidelijk hebben wat voor jouw het belangrijkste is, bijvoorbeeld meer licht in huis, meer leefruimte, etc. Zodra je voor jezelf een doel (en plan) hebt geformuleerd ga je aan de slag.

TIP - Plan slim. Er zit tijd tussen het eerste idee en het beginnen met bouwen. Je wilt niet in de winterse kou beginnen met bouwen. Beter is om te beginnen met bouwen in maart of april.

Waarom je niet alles moet uitbesteden

Zoals gezegd moet je veel keuzes maken om een uitbouw tot een goed einde te brengen. Het makkelijkste is dan ook om alles uit te besteden en direct met een aannemer in zee te gaan die voor jou de vergunningen regelt, etc. Maar hier betaal je dan ook wel de hoofdprijs voor. De aannemer verdient dan namelijk niet alleen op uren, maar bijvoorbeeld ook op het materiaal. Het kiezen van de juiste aannemer kan lastig zijn, daarom vind je in dit artikel enkele tips die je helpen bij het kiezen van een aannemer.

Om een idee te geven, als je alle materialen zelf zou regelen en de aannemer alleen het uitvoerende werk zou laten doen, dan kan je al tot 30% besparen op je totale kosten.

Waarom is het goed om niet alles uit te besteden, maar om zelf de regie te houden:

Sneller uitbouwen. Als je zelf de materialen online inkoopt dan kunnen de materialen al vaak binnen een week worden geleverd op locatie. Als een aannemer alles in moet kopen dan kan dit zelfs weken duren, een aannemer heeft vaak niet meteen tijd.

Flexibeler uitbouwen. Als alles online wordt besteld kan alles samen worden geleverd op een locatie en omdat alles los wordt geleverd kan er daadwerkelijk maatwerk worden besteld en geleverd. Als je bijvoorbeeld kiest voor prefab dan kan je alleen maar kiezen uit beperkte maten in verband met de maxima die worden opgelegd vanuit het transport. Daarnaast, als je zelf de materialen zou bestellen dan weet je zelf ook wat er mogelijk is en ben je niet afhankelijk van de (on)deskundigheid van je aannemer.

Goedkoper uitbouwen. Zoals gezegd verdienen aannemers ook op de inkoop van het materiaal, wanneer je alle materialen zelf zou bestellen dan kan je zeer veel besparen op de uitbouw van je huis.

TIP - In sommige gevallen moet er eerst heiwerk worden verricht voordat een uitbouw kan worden gedaan. Weet je niet zeker of er geheid moet worden? Dan moet er eerst een monster worden afgenomen.

Dit moet je weten: vijf veelgemaakte fouten tijdens een uitbouw

Er kan natuurlijk altijd wat misgaan, maar dat betekent niet dat je opnieuw in de, voor ons, bekende valkuilen hoeft te stappen. Als je voorbereid bent op de onderstaande vijf punten dan wordt het gegarandeerd eenvoudiger om een uitbouw succesvol af te ronden.

Het is in ieder geval belangrijk, ongeacht of je alles uitbesteedt of niet, dat je ook in het gesprek met de aannemer beslagen ten ijs komt. Ook in dit geval is het belangrijk de onstaande vijf punten goed door te nemen.

  1   Het (niet) aanvragen van de juiste vergunning: de omgevingsvergunning
Het bouwen van een uitbouw mag niet altijd vergunningsvrij. Of je een vergunning aan moet vragen hangt af van je gemeente. Voor elke plaats en soms zelfs voor elke wijk kunnen weer andere regels gelden. Echter kunnen we stellen dat over het algemeen een vergunning niet verplicht is als de uitbouw binnen de maximale diepte van 2,5 meter blijft. De uitbouw mag dan sowieso niet aan de voorzijde of straatzijde van je huis worden geplaatst. Komt de uitbouw achter je huis, dan hoef je geen vergunning aan te vragen.

Het belangrijkste om te weten is dat je zo snel mogelijk contact op moet nemen met je gemeente. Het aanvragen duurt namelijk vaak zes tot twaalf weken.

TIP - Voor de omgevingsvergunning heb je bouwtekeningen nodig die de juiste technische informatie bevatten. Bij de dienst bouw- en woningtoezicht van je gemeente kan je alvast alle originele tekeningen van je woning opvragen.

  2   Bespaar niet op het materiaal
Probeer altijd aan de lange termijn te denken bij een uitbouw, ook bij het aanschaffen van de materialen. Een aanbouw is namelijk iets waar je op de lange termijn plezier van wilt hebben. Bespaar dus niet op noodzakelijke materialen, maar kies juist voor materialen waar de vakman ook mee wilt werken.

Bespaar dus bijvoorbeeld niet op isolatie. Een goedkope isolatie bespaart in eerste instantie wel, maar op de lange termijn bespaar je juist wanneer je een hogere isolatiewaarde gebruikt, zo kan je namelijk besparen op de stookkosten. De investering wordt zo weer terugverdiend.

Daarnaast wil je ook niet dat het dak na een aantal jaar gaat lekken. Door voor hoogwaardige dakbedekking te kiezen voorkom je toekomstige lekkages.

Onderaan deze pagina hebben we alle benodigde materialen (inclusief prijs) voor een uitbouw voor je op een rijtje gezet. Zo weet je zeker dat je de juiste materialen in huis haalt.

  3   Kies de juiste aannemer om mee samen te werken
Het komt geregeld voor dat er zonder al te lang nadenken wordt gekozen voor de, op papier, goedkoopste aannemer die direct kan beginnen. Dit kan goed uitpakken, maar wij zien regelmatig dat dit helaas niet goed uitpakt.

Een aannemer zal wekenlang bij je over de vloer komen, kies dus een aannemer die met je meedenkt en waarmee je op een lijn zit. Daarnaast moet je goed letten op:

 • Of de aannemer is aangesloten bij Bouwgarant.
 • Of de aannemer werkt met onderaannemers. Als er wordt gewerkt met derden is de kans op vertragingen groter.
 • Welke referenties de aannemer heeft en probeer deze referenties ook te bezichtigen.
 • Of er posten op nacalculatie in de offerte zitten. Hoe minder posten op nacalculatie, hoe beter.

 

TIP - Om onvoorziene kosten en andere onduidelijkheden te voorkomen, leg je de afspraken met de aannemer vast. Probeer echt alles vast te leggen op papier, hoe klein deze afspraken ook mogen zijn.

  4   Vergis je niet in de logistiek
Het is een goede stap om zelf alle materialen te bestellen voor de uitbouw, desondanks zien we nog steeds dat men zich vergist in de logistiek. Voor een grotere uitbouw is natuurlijk meer materiaal nodig dan voor een kleine uitbouw, maar over het algemeen is er 25.000 kilo aan materiaal nodig. Deze hoeveelheid aan materiaal is niet eenvoudig met een enkele kruiwagen te verplaatsen. Houdt hier rekening mee. Het is dus bijvoorbeeld ook verstandiger om het materiaal te laten bezorgen in plaats van het zelf op te halen.

Daarnaast is het onverstandig om materiaal op diverse plaatsen te bestellen, wellicht is dit goedkoper, maar dit kan ook voor logistieke problemen zorgen. Bijvoorbeeld als het ene materiaal er al wel is, maar het andere nog niet.

  5   Hanteer een realistisch budget
Het is handig om met een budget te werken bij een uitbouw. Helaas zien we echter vaak dat het gestelde budget niet realistisch is. Achteraf blijkt de uitbouw meer te hebben gekost dan afhankelijk gepland. Probeer in de begroting dus ook posten mee te nemen zoals de kosten van de architect en van de vergunningen. Ook de kosten voor de decoratie en het meubileren van de uitbreiding behoren bij het budget.

Zorg er altijd voor dat je buiten het budget nog geld beschikbaar hebt voor eventuele noodgevallen.

TIP - Vergeet niet om je buren in te lichten tijdens een uitbouw. Doe dit op tijd en niet als alle materialen al op het erf staan.

Wat kost een totale uitbouw gemiddeld?

Een uitbouw kost gemiddeld tussen de €20.000 en €30.000. Een kleinere aanbouw is waarschijnlijk voor minder dan €20.000 te realiseren. Dit is exclusief het inschakelen van een architect en exclusief eventuele noodgevallen of vertragingen, maar wel inclusief de kosten van de aannemer, materiaal etc.

Wat een uitbouw in jou geval gaat kosten is lastig aan te geven, er zijn namelijk tal van factoren die de uiteindelijke prijs bepalen. Om een idee te geven, de belangrijkste factoren zijn:

 • Grootte van de uitbouw
 • Materiaalkeuze (hout of stenen)
 • Aantal en soort kozijnen
 • Isolatie
 • Fundering
 • Afwerkingsniveau

 

Wat kost een uitbouw als je zelf de materialen online besteld

Als je de materialen voor de uitbouw zelf regelt dan kan je tot 30% op de totale kosten besparen. Een gemiddelde uitbouw heeft voor ongeveer 25.000 kilo aan materiaal nodig, gemiddeld genomen zal hier een prijs van ongeveer €10.000 tegenover staan. Voor dit bedrag heb je dan alle materialen aan huis (of op locatie) geleverd. Wil je weten hoeveel jij kwijt zou zijn aan bouwmaterialen? Gebruik dan de aanbouw calculator

Het grote voordeel van online bestellen is dat wij werken met een laagste prijsgarantie. Dit betekent dat je de materialen nergens anders goedkoper kunt aanschaffen. Daarnaast geldt er ook een staffelkorting, hoe meer er wordt besteld, hoe lager de eenheidsprijs van het materiaal. Op deze manier heb je gegarandeerd de laagste prijs voor je materiaal en dus de laagste prijs voor je uitbouw.

Daarnaast kan er ook sneller worden geleverd. Er gaat namelijk nogal wat tijd overheen voordat aannemers al het materiaal hebben ingekocht. Als je kiest om zelf online te bestellen dan worden de materialen binnen 5 werkdagen op locatie bezorgd.

TIP - Enige kennis van het materiaal is belangrijk, ook op internet. Daarom kan je gebruik maken van onze chatfunctie als je specifieke vragen hebt over het materiaal, bijvoorbeeld als je niet zeker weet welke specie je moet kiezen.

Welke materialen heb je nodig voor een uitbouw

Alles wat je nodig hebt voor je uitbouw kan je vinden op BouwmaterialenKopen.com van fundering tot afwerking. Hieronder vind je per categorie een overzicht van de materialen die je nodig hebt, in alle gevallen gaat het om producten van hoge kwaliteit waar de vakman ook graag mee wilt werken.

Voor alle genoemde materialen geldt onze laagste prijsgarantie.

FUNDERING
Een stevige maar betaalbare fundering

BINNENMUREN
Binnenmuren van verschillende materialen

BUITENMUREN
Metselstenen in diverse kleuren

DAK
Een uitbouw met plat dak

KOZIJNEN
In verschillende soorten en modellen

 • In hout, aluminium of kunststof. Alle varianten vind je in de categorie kozijnen.

BOEIBOORD
De afwerking van de uitbouw

 • In hout, kunststof, trespa of rockpanel. Alle varianten vind je in de categorie boeiboord.

DAKRAND
Aluminium of zinken kraal

 • Beide varianten vind je in de categorie dakrand.

TIP - Weet je niet precies hoeveel je nodig hebt van ieder product? Op elke productpagina staat een link naar een calculator waarmee je kan uitrekenen hoeveel je precies nodig hebt. Kom je er niet uit? Neem gewoon contact met ons op.

Alle hierboven genoemde materialen kunnen binnen vijf werkdagen worden geleverd. Dit betekent dat als je nu bestelt dat deze producten binnen vijf werkdagen bij jou op locatie worden geleverd. Hierdoor kan een uitbouw zeer snel worden uitgevoerd.

Ben je klaar om te beginnen met de uitbouw?

In dit artikel hebben we geprobeerd alle aspecten van een uitbouw zo goed mogelijk samen te vatten. Van welke stappen je moet ondernemen tot aan de totale kosten voor een uitbouw. Echter, het kan natuurlijk altijd dat je nog vragen hebt bijvoorbeeld over materialen of je weet niet precies hoeveel je moet bestellen. Daarom kan je elke werkdag contact met ons opnemen via bijvoorbeeld Whatsapp, chat of e-mail.

Wij hopen dat je klaar bent om te beginnen met de uitbouw. Veel succes!