jeroenGaat u een vijver aanleggen, metselen of bouwen, maar weet u nog niet precies wat u wilt? Onze experts kunnen u mogelijk een handje helpen. In dit artikel hebben zij tips, wetenswaardigheden en andere ideeën voor u verzameld. Ze hebben hun kennis van de producten van BouwmaterialenKopen.com toegepast op het thema vijver. Zo worden kalkzandsteen, betonblokken en natuursteen allemaal betrokken bij de vijver. Benieuwd? Lees dan snel verder.


1. Bouwen met kalkzandsteen
Soms is het bij onze bezoekers niet geheel duidelijk of het duurzame en goedkope kalkzandsteen ook gebruikt kan worden om een vijver te bouwen. Kalkzandsteen kan echter prima gebruikt worden. Het kan zowel gelijmd als gemetseld worden. Met kalkzandsteen kunt u betrouwbaar werken en u kunt het makkelijk zelf doen. Let wel op dat de kalkzandstenen worden afgedekt en niet bloot worden gesteld aan een overmatige hoeveelheid vocht.


2. Breng de natuur terug in de vijver
Bij een vijver met een 'natuurlijke' uitstraling kan natuursteen niet ontbreken. In de moderne tuin wordt er steeds meer gebruik gemaakt van natuurlijke materialen. Een vijver is dan ook niet meer een geïsoleerd onderdeel van de tuin, ver weg van de natuurlijke aspecten. Met sierkeien brengt u de natuur terug in de vijver. Denk bijvoorbeeld aan keien zoals breuksteen, gletsjerkeien of vulkaansteen. Deze stenen zijn door de natuur mooi geslepen. Deze ronde keien zijn bij uitstek geschikt om delen van uw tuin te bedekken. Denk bijvoorbeeld aan een vijverbedding.


3. Een gemetseld muurtje om de vijver
Als u een stevige binnenmuur voor uw vijver heeft gebouwd, dan kunt u vervolgens verder gaan met een sierlijkere buitenrand. Door gebruik te maken van metselstenen kunt u een vijver maken in het verlengde van uw eigen huis. Rechthoekige bakstenen worden altijd dwars geplaatst en nooit in de lengterichting. De vijverrand is hierdoor niet alleen mooier maar ook sterker.


4. 'President' vijverranden
De 'President' vijverranden zijn gemaakt voor zowel formele als informele vijvers. Deze vijverranden verbergen de folie of het polyester uitstekend. Met deze producten kunt u eenvoudig en snel een vijver afwerken. Het resultaat is bovendien ook nog eens om over naar huis te schrijven. De 'president' vijverranden maken van iedere vijver een hoogwaardige vijver, die thuis hoort in een moderne tuin. Daarnaast zijn de vijverranden in verschillende accenten te krijgen, zodat u de vijverrand exact kunt matchen met de kleur van de rest van de tuin.


5. Een vijverrand van hardhout
Een vijverrand van hout kan de natuurlijke uitstraling van de vijver vergroten. Een terras van hout kan bijvoorbeeld mooi overgaan in een met hout omlijste vijver. Veel toegepast is de vijverrand van hardhout bangkirai of azobe. Deze hardhout soorten zijn bestendig en ideaal om als vijverrand te gebruiken. Als u hardhout wilt gaan toepassen als vijverrand, kiest u dan een soort die niet is geloogd of geïmpregneerd omdat ook deze giftige stoffen kunnen afgeven.


6. Siergrind ter decoratie
Bijna alle soorten siergrind en split kunnen in vijvers gebruikt worden. Vooraf aan het gebruik in de vijver moeten deze producten wel grondig gespoeld worden. Siergrind hoeft echter niet per se gebruikt te worden in de vijver. Siergrind kan namelijk ook uitstekend worden gebruikt voor overgangen. Voor bijvoorbeeld een overgang tussen terras en vijver of alleen ter decoratie rondom een vijver. Om het extra goed te laten liggen, moet u als ondergrond split en/of zand gebruiken.


7. Vijverranden van natuursteen
Als u natuursteen tegels of andere tuintegels in uw tuin heeft liggen, is het mooi om uw vijver ook deze uitstraling mee te geven. Ook als u bijvoorbeeld al een gemetseld muurtje om de vijver heeft, is het mogelijk om hier bovenop nog natuursteen te plaatsen. Natuursteen rond de vijver in zijn geheel af, uw vijver krijgt zo de charme die past bij een moderne vijver. De keuze van onze experts valt qua natuursteen op chinees hardsteen. Deze steen past perfect bij de vijver van tegenwoordig en is bovendien verkrijgbaar in verschillende formaten, dus voor elke vijver geschikt.


8. Wees creatief met uw vijver
De afwerking van uw vijver is heel persoonlijk. Er is geen standaard, de afwerking moet namelijk bij u en uw tuin passen. U kunt dus gerust creatief zijn wat betreft de afwerking. Als u een zo natuurlijk mogelijke vijver wilt die helemaal opgaat in uw tuin, dan zult u eerder kiezen voor een afwerking met natuurlijke materialen of beplanting rondom de vijver. Als u een strakke vormgeving kiest, zult u ook de afwerking van de rand op een mooie strakke manier willen. De mogelijkheden voor de afwerking van de vijver zijn eindeloos, evenals de keuzemogelijkheden voor het materiaal dat u ervoor gaat gebruiken.


Onze experts hebben hun best gedaan om het thema vijver zo goed mogelijk vanuit hun specialisme te benaderen. Echter, er zijn nog tal opties wat betreft de vijver van tegenwoordig. Heeft u zelf bijvoorbeeld nog tips, wetenswaardigheden of andere ideeën, deel ze dan door een reactie achter te laten.