Metselstenen zijn er in vele soorten en maten en u zult merken dat er op onze website BouwmaterialenKopen.com allerlei afkortingen naar voren komen met betrekking tot de verschillende soorten en maten. In dit artikel wordt stilgestaan bij de verschillende metselformaten, de afkortingen die gebruikt worden en de toepassing van elk type metselsteen.


Per type steen zullen de afmetingen worden besproken. Dit zijn de standaardmaten. De baksteen blijft een natuurproduct en dat wil zeggen dat er maatafwijkingen kunnen voorkomen. Wanneer de maatvoering van het metselwerk gevoelig is voor afwijkingen, dient uitgegaan te worden van de werkelijke steenafmetingen zoals die op het werk worden aangegeven.


De verschillende formaten metselstenen

Waalformaat
Afkorting: WF 
Afmetingen: 210 x 100 x 50 mm 
Circa aantal/m²: 76


Een van oudsher veel toegepaste steen in siertuinen. De steen heeft veel combinatiemogelijkheden en leent zich uitstekend voor nostalgische slingerpaadjes of het leggen van een rond terras in uw tuin.


Dikformaat 
Afkorting: DF 
Afmetingen: 210 x 100 x 65 mm 
Circa aantal/m²: 61


Sierlijk, sfeervol en solide. Dat is de dikformaat ten voeten uit. Gegarandeerd jarenlang onbezorgd genieten van uw terras of oprit. Het dikformaat is iets forser dan de waalformaat, maar nog steeds uitstekend geschikt voor het aanleggen van paden of een terras.


Hilversumsformaat
Afkorting: HF
Afmetingen: 225 x 105 x 42 mm
Circa aantal/m²: 82


Het raadhuis in Hilversum is ontworpen door W.M. Dudok. Hij heeft voor dit project een speciaal formaat baksteen laten bakken, nu bekend als Hilversumsformaat. Door het smallere en langere formaat oogt deze baksteen elegant en is hij toepasbaar in diverse metselverbanden.


Overige formaten  Afmetingen (mm)  Circa aantal/m² 
Vechtformaat 210 x 100 x 40 91
Rijnformaat 180 x 87 x 41 94
Ijsselformaat 160 x 78 x 41 118

Vormen van metselstenen

Op onze website wordt er niet alleen gesproken over formaten, maar ook de vorm is bij elke metselsteen te zien. Het vormen van metselstenen kan namelijk op verschillende manier gebeuren. In de industrie is er standaard sprake van drie hoofdtypen: vormbak, handvorm en strengpers. Hieronder zullen deze vormen verder worden besproken.


Vormbak (VB)
Bij deze steen wordt klei in vormbakken geperst. De overtollige klei wordt vervolgens afgestreken. De steen heeft een strakke vorm met een regelmatig oppervlak. Deze stenen hebben een karakteristiek uiterlijk. Ze worden vaak gebruikt in eigentijdse en exclusieve projecten. Vormbakstenen geven karakter aan eigentijdse woningen.


Handvorm (HV)
De oudste methode voor het vormen van metselstenen is via handvorm. Het originele fabricageproces wordt bijna niet meer toegepast. Het oppervlak werd vroeger gekenmerkt door plooien en nerven. Tegenwoordig maakt men dit na door het oppervlak te bestrooien met zaagsel dat na het bakken een onregelmatige structuur achterlaat. Deze grillige structuur maakt deze bakstenen uniek.


Strengpers
Veel bakstenen zijn tegenwoordig gemaakt door een strengpers. De klei wordt verwerkt in een machine en mallen worden niet gebruikt. De juiste maat wordt door de machine afgesneden, zodoende is bijna elke steenvorm mogelijk. Bovendien kunnen deze machines enorm snel produceren. De strengperssteen is te herkennen aan de strakke vorm.