jeroenKalkzandsteen kent al een lange tijd een sterke positie in de woningbouw. In 2005 was al ruim 60% van de dragende wanden van kalkzandsteen. Kalkzandsteen heeft namelijk een aantal belangrijke voordelen. Voor de meeste mensen is het echter niet meteen duidelijk wat kalkzandsteen precies is en wat nu daadwerkelijk de voordelen zijn. Onze experts van BouwmaterialenKopen.com bespreken in dit artikel daarom de voordelen van kalkzandsteen voor u en geven enkele tips hoe u kalkzandsteen het beste kunt verwerken.


Kalkzandsteen werd al in het oude Egypte gebruikt. In 2680 voor Christus werd er in Egypte al een 62,5 meter hoge trappiramide gebouwd van kalkzandsteen. De kalkzandsteen werd in blokken aangeleverd en kon zo uitstekend worden gebruikt om een trapvormige piramide te construeren. Het aanzicht was spectaculair, de witte kalkzandsteen blokken zorgden voor aanzien in het oude Egypte.

Nu, duizenden jaren later, is kalkzandsteen nog steeds populair. Het wordt alleen niet meer gebruikt om graftombes te realiseren, maar tegenwoordig hebben kalkzandsteen producten een zeer brede toepassing in zowel de woningbouw als de utiliteitsbouw, renovatieprojecten en de agrarische bouw.

 

Kalkzandsteen ontstaat door onder druk zand, kalk en water in de goede vorm te persen. Zo ontstaan kalkzandsteen lijmblokken, vellingblokken, metselstenen en metselblokken. De kalkzandstenen kunnen vervolgens gemetseld of gelijmd worden. Maar waarom zou u juist voor kalkzandstenen kiezen? We zetten de belangrijkste voordelen op een rijtje.


Kalkzandsteen is duurzaam

In kalkzandsteen worden alleen natuurlijke grondstoffen gebruikt, het materiaal is hierdoor zeer milieuvriendelijk. Dit is echter niet de enige reden waarom kalkzandsteen duurzaam is. Kalkzandsteen heeft namelijk ook een goede isolerende functie. Als het warmer wordt in een ruimte, dan neemt de kalkzandsteen de warmte op. Daardoor daalt de luchttemperatuur en wordt er weer warmte aan de omgeving afgegeven. De kalkzandsteen heeft qua warmte dus een natuurlijk reguleringsvermogen. In de zomer blijft het langer koel en in de winter langer warm. Zodoende hoeft de verwarming minder vaak te reageren, wat de duurzaamheid en uw portemonnee ten goede komt.


Kalkzandsteen is gemakkelijk te verwerken

Het verwerken van kalkzandsteen is redelijk eenvoudig en kan daardoor vrij snel gebeuren. Kalkzandsteen is flexibel en breed toepasbaar. Kalkzandsteen is in diverse maten en soorten verkrijgbaar, voor elk type bouwwerk. Deze flexibiliteit zorgt er ook voor dat u makkelijk kunt afwijken van een standaard wandindeling. U zoekt simpelweg het soort en de maat kalkzandsteen uit die voor uw klus geschikt is, vervolgens hoeft u de kalkzandstenen alleen te metselen en de kalkzandsteen blokken alleen te lijmen. Daarnaast, als u gaat verbouwen, uitbreiden of renoveren, zijn oude constructies snel te verwijderen en te vervangen voor nieuwe.


Kalkzandsteen is kostenbesparend

Een laatste, niet te versmaden, voordeel van kalkzandsteen is kostenbesparing. De aanschafprijs van kalkzandsteen ligt sowieso al relatief laag. Via BouwmaterialenKopen.com kunt u al vanaf € 0,95 per stuk kalkzandsteen lijmblokken aanschaffen. Daarnaast zijn er tal van andere bijkomende kostenbesparende voordelen. Zoals al gezegd hoeft de verwarming minder aan wat een besparing op de energierekening oplevert. Een ander bijkomend voordeel van kalkzandsteen is dat door de fijne afwerking geen verdere behandeling nodig is, zoals stukadoren. Dit kan enorm schelen in de bouwkosten en in de kosten voor verder onderhoud.


Tips voor het verwerken van kalkzandsteen

1. Bescherm de kalkzandsteen tegen overmatig nat worden
Bescherm de stenen tegen (regen)water tijdens de opslag en verwerking. Als de stenen te nat worden gaan ze krimpen, waardoor er mogelijk scheuren zouden kunnen ontstaan.

2. Gebruik bastaardmortel voor het metselen
Een bastaardmortel, met toevoeging van gehydrateerde kalk, zorgt ervoor dat het geheel smeuïger wordt en zodoende makkelijker te verwerken is.

3. Strooi geen dooikorrels in de buurt van kalkzandsteen
Dooikorrels, zoals pekel of keukenzout, veroorzaken schade aan de kalkzandstenen. Zand kan wel gebruikt worden tegen gladheid.

4. Bevochtig de kalkzandsteen lijmblokken voor de verwerking
Bevochtig droge kalkzandsteen vóór de verwerking, bijvoorbeeld door met een natte handveger de voegzijden voor het lijmen nat te maken.


Heeft u zelf nog goede tips of wilt u iets anders kwijt over kalkzandsteen? Laat dan hieronder een reactie achter.